İÇLİ KÖFTE

İÇLİ KÖFTE : DÜNYANIN HAYRAN KALDIĞI LEZZETİMİZ

Bizim kadar yabancıların da tadına doyamadığı dünyaca ünlü lezzetimiz içli köfte, farklı yörelerimizde farklı tariflerle hazırlanabiliyor.

Farklı yörelerimize ait içli köfte tariflerinin hepsi birbirinden değişik bir görünüme sahip olsa da lezzetleri tadanları çok mutlu edebiliyor.

Dileyenler içli köfteyi kızartarak hazırlarken dileyenler de haşlayarak yapabiliyor. İki yöntem de çok beğeniliyor. Siz de kendiniz için ağız tadınıza uygun doğru tarifi deneye yanıla oluşturacaksınız.

Ancak içli köftenin geleneksel olarak kullanılan tarifi şöyledir.

İÇLİ KÖFTE DIŞ HARÇ MALZEMELERİ

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağından az fazla un
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

İÇLİ KÖFTE İÇİNİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKEN MALZEMELER

  • Yarım kilo dana kıyma
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Arzuya bağlı bir miktar kimyon
  • Arzuya bağlı bir tutam maydanoz

İÇ HARCI NASIL HAZIRLAYACAĞIZ?

Derin bir tencerenin içine kıymayı, tereyağı ve tuzu koyalım. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kaşıkla ezerek kavuralım. Üzerine ince küp doğranmış kuru soğanları ilave edip soğanlar şeffaf renk alana kadar kavuralım. Sonra salçayı ve baharatları ilave edip bir kaç kez daha kaşıkla karıştırıp ocaktan alalım. Son olarak çekilmiş cevizi ilave edip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.

KÖFTENİN DIŞ HAMURU

içli köftenin dış hamuru için; bulguru derin bir kapta sıcak suyla ıslatalım. Üzerini kapatıp yaklaşık 10 dakika bu şekilde bekletelim. Üzerine irmiği, baharatları, tuzu, salçaları, mandalina büyüklüğündeki kıymayı ve yumurtayı ilave edelim. Azar azar unu ilave edip yoğurmaya başlayalım. Arada üzerine su döküp ele yapışmayan ve açılmaya elverişli bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Eğer sertse, kıvamını tutturana kadar su ekleyebilirsiniz. Arada rahat açılıp açılmadığını kontrol edelim. Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra rahat açılan bir hamur elde edeceksiniz.

Artık hamuru elimizde yoğurarak içi oyuk minik kaseler oluşturalım ve iç harcı bu hamur kaselerinin içine yerleştirip ağzını yine hamurla kapatalım.

Hazırlığınız bittikten sonra tercihinize göre bu köfteleri kızmış yağda kızartabilirsiniz veya haşlama seviyorsanız, büyükçe bir tencerede kaynayan suda haşlayabilirsiniz. Eğer kızartma yapacaksınız, köftelere biraz daha ince uzun form vermeniz, içindeki kıymanın yeterince pişmesine yardımcı olacaktır.

Pişmiş köftelerinizi ise sıcak sıcak ve yanında damak tadınıza göre salatalarla servis edebilirsiniz.

Sosyal medyada içli köfte fotoğrafı paylaşacak hanımlar için de küçük bir tavsiye verelim. Yemek fotoğraflarının sosyal medyada daha güzel görünmesi için yemekleri güneş ışığıyla veya güneş ışığına benzer derecede güçlü bir ampulle , fotoğrafta olabildiğince gölge görünmeyecek şekilde pozlayabilirsiniz. Bu şekilde çok daha fazla beğeni almanız kaçınılmaz.

Afiyet olsun.

Diğer Yemek Tarifleri