Kentsel Dönüşüm Nedir?
Kentsel Dönüşüm kavramı, kentin sorunlu ve çöküntü haline gelmiş bölümlerinin fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan yeniden geliştirilerek canlandırılması, iyileştirilmesi ve bu alanların çağın gereklilikleri ile sosyal hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde kente entegre olmasını sağlayan dinamik bir süreç olarak tanımlanabilir.
Sözlük anlamına göre kentsel dönüşüm; kentin imar planına uymayan veya dayanıksız olan binaların yıkılıp yerine yeni toplu yerleşim alanlarının yapılmasıdır.
Afet riskine karşı tehlike gösteren yapıların yıkılarak modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi de kentsel dönüşüm tanımına girmektedir. Kentsel dönüşüm ile doğal afetlerden kaynaklanabilecek zararın en aza indirilmesi amaçlanır.
Belirlenen bölgede güvenli bir hayat alanı oluşturmakla beraber ekonomik ilerlemeyi ve kaçak yapılaşmayı engellemeye katkı sağlar.
Kentsel dönüşüm süreci bazı şartlarda yasal çerçeveyle zorunluluk haline gelerek devlet desteği ile uygulamaya konur.
Kentsel dönüşüm hakkında birçok bilim insanı çeşitli tanımlamalarda bulunmuştur. Şehir plancısı Linchfield kentsel dönüşümü; kentsel bozulma süreçlerini daha iyi anlama ihtiyacından doğan ve gerçekleştirilecek dönüşümde elde edilen sonuçların üzerinde uzlaşma olarak tanımlamıştır.
Dannison, kentsel çöküntü alanlarında yoğunlaşan sorunları eşgüdümlü bir biçimde çözümlemek için ortaya konulan yöntem şeklinde ifade etmiş, Roberts ise kapsamlı ve bütünleşik bir vizyon ve eylem olarak bir alanın ekonomik, fiziksel, toplumsal ve çevresel koşullarının sürekli iyileştirilmesini sağlamaya çalışma olarak adlandırmıştır.
Kentlerdeki endüstri alanlarının büyük ölçüde işlevlerini kaybetmeleri, yaşlanan nüfus, genç nüfusun farklı merkezlerde ve daha farklı standartlara sahip olarak yaşamak istemeleri, büyükşehirlerin işlevini yitiren mahallelerindeki şiddetli problemler de dönüşüm çalışmalarını yapmayı zorunlu hale getirmiştir.