Eklenme tarihi 24 Mayıs 2023
ABONE OLMUTFAKLARDAKİ İSRAF ESENLER’DE ELE ALINDI
Esenler Belediyesi, “Atıksız Hayat- Atıksız Mutfak” projesi kapsamında ‘Türk Mutfağı Haftası’na özel “Türk Mutfağında İsraf” adlı panele ev sahipliği yaptı.
Esenler Belediyesi, bin yılları aşan kültür ve geleneğimizden süzülerek günümüze kadar ulaşan kadim Türk Mutfağı’ndaki israfa anlamlı bir programla dikkat çekti. “Atıksız Hayat- Atıksız Mutfak” projesi kapsamında ‘Türk Mutfağı Haftası’na özel olarak düzenlenen “Türk Mutfağında İsraf” konulu panelin moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi şef Esat Özata üstlendi. Programa Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci, Hatay Büyükşehir Belediyesi Unesco Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan ile Hataylı depremzede şef Kuzey Baran Korkmaz katıldı. Programda ayrıca 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen illerimizin zengin mutfakları ele alındı. Program kapsamında “Atıksız Hayat” temalı tipografi sergisi de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Program sonunda katılımcılara Hatay’ın yöresel lezzetlerinden biri olan biberli ekmek ikram edildi.
DÜNYADA İLK 10 İÇERİSİNDEYİZ
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, “Türk Mutfağı dediğimizde uluslararası düzeyde önde geliyoruz. İlk 10 içerisinde ağırlıklı olarak yer alıyoruz. Özel bir mutfağız. Bu özelliğimizi tarihsel geçmişimizden alıyoruz. Orta Asya’dan göçer Türklerden mutfak kültürümüz oluşmuş durumda. Selçuklu, Osmanlı ve Anadolu mutfağı ile sıralamak gerekiyor. Coğrafi konum ve tarımsal üretim de oldukça etkili oluyor. Ne ekiyorsak mutfağımıza o giriyor. Son 10-20 yıllık sürece baktığımızda farklı ürünler mutfağımıza girmeye başladı. Komşumuzda ne pişiyorsa sizin mutfağınızda da benzer şeyler pişmeye başlıyor” şeklinde konuştu.
LEZZETLİ VE ÖZEL BİR MUTFAK
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Dr. Öğretim Üyesi şef Esat Özata ise “Türk Mutfağı Haftası, hanımefendi Emine Erdoğan öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan 21-27 Mayıs günleri arasında kutlanıyor. Ayrıca sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kutlanıyor. Bin yıllardan beri sıfır atık felsefesiyle tencerelerin kaynadığı, birçok özelliğiyle sürdürülebilir olan Türk mutfağının lezzetleri herkesi büyülüyor. Türk Mutfağı Haftası kapsamın da yurt içinde ve yurt dışında Türk mutfağının eşsiz örnekleri sunuluyor. Bu yılın teması Hatay Mutfağı. Hatay, çok büyük bir deprem yaşadı ve zarar gördü. Hatay 2017 yılında gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil oldu. Bu çok önemli” ifadelerini kullandı. Özata, “Ev hanımlarımızı ve vatandaşlarımızı bilinçlendirerek sıfır atık mantığı ile beraber evlerimizde doğru malzeme kullanımı konusunda çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki günlerde de bu tür hareketlerimiz devam edecek ve bilinç düzeyini olabildiğince arttırmaya çalışacağız. Çok bereketli topraklara sahibiz ama sınırsızca harcayamamayız. Doğru alışveriş yapılmasını sağlayarak halkımızı bilinçlendirmek en büyük temel hedefimiz. Türk Mutfağı lezzetli ve özel bir mutfak. Ona sahip çıkmamız gerekir” şeklinde konuştu.
CİDDİ HARCAMALAR YAPIYORUZ
Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci de “Atıksız Mutfak konu başlığında yapılan çalışmada bizler de yürüttüğümüz faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. Toplumsal olarak en önemsediğimiz konulardan birisi gıda atığı. Finansal olarak cebimizden ciddi harcamalar yapıyoruz. Çok küçük önlemler ve küçük aksiyonlar alarak bunları önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
DEĞERLERİMİZİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ
Hatay Büyükşehir Belediyesi Unesco Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan ise sözlerine Esenler Beledyesi’ne teşekkür ederek başlayarak “Çok zor günler yaşıyoruz. Hepimizin evi gitti. Hatay yüzde 95 yıkıldı. Ekibimiz Mersin’de çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. Tarihin, sanatın medeniyetlerin şehri, misafirperverliğin hat safhada olduğu Hatay ‘daki yıkım herkesi derinden etkiledi. İç içe, huzurla yaşamamız sofralarımıza da yansıyordu. Bizler Hıristiyanların Paskalya Bayramı’nda paskalya çöreğini yapıp aynı sofrada toplanandık. Muharrem aylarında mutlaka aşurelerimizi yapıp ilk 15 gün ücretsiz ikram ederdik. Bu bizi bir ve beraber tutan değerlerdi. Şimdi bunu ayakta tutmak için uğraşıyoruz” dedi.