Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 14 Mart 2024

ABONE OL

TÜRKİYE YÜZYILINDA ‘GÖRÜNMEYEN ÜNİVERSİTE’ KONUŞULDU!

Şehir Ekranı TV’de izleyicileriyle buluşan “Türkiye Yüzyılı” programında bu hafta Ersin Nazif Gürdoğan’ın “Görünmeyen Üniversite” adlı eseri ele alındı. Programda Gürdoğan, kitabında konu aldığı Mehmet Zahid Kotku hoca ile tarihe yöne veren önemli şahsiyetler ve olaylar hakkındaki soruları yanıtladı.

Esenler Belediyesi yayın organı Şehir Ekranı TV’de her pazartesi izleyicileriyle buluşan “Türkiye Yüzyılı” programında Türkiye’nin tarihi içerisinde önemli izler bırakan gönül insanlarının anıları ve olayları anlatıldı. Yazar- şair Özcan Ünlü’nün sunumu ve Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan’ın keyifli anlatımıyla gerçekleşen programda dervişlik, tasavvuf kültürü gibi konular da izleyicilere aktarıldı.

 YA BU YAZI YAZILIR YA DA DERGİ ÇIKMAZ!

“Görünmeyen Üniversite” kitabının en sevilen eserlerinden olduğunu söyleyen Gürdoğan, “Eser, basım aşamasındayken çok güzel bir hikâyesi vardı. Mehmed Zahid Kotku hocayı kaybetmiştik. Cahid  Zarifoğlu bana ‘Hocamızı kaybettik, yakinen sen tanıyorsun. Dolayısıyla Mavera dergisinde mutlaka onunla ilgili bir yazı olması gerekiyor, kısa zamanda yaz’ dedi. Ben biraz ağırdan aldım. Bir hafta sonu Zarifoğlu evime gelip ‘Ya bu yazı yazılır ya da bu dergi çıkmaz ona göre!’ dedi. Onun üzerine ben Mavera dergisinde “Görünmeyen Üniversite” diye Mavera’da uzunca bir yazı yazdım. O yazı çok sevildi” dedi.

OMUZLARINDA SİLAH DEĞİL KİTAP TAŞIRLAR

Mehme Zahid Kotku’nun büyük bir hazine olduğunu belirten Gürdoğan, “Anadolu’yu değiştiren insanlar vardı. Kotku hoca teknik üniversiteyle ilgilenmiş, Erbakan Hoca, Özal’ın üzerinde çok etkili olmuş. Sami Efendi ise Sultanhamam esnafıyla ilgilenmiş, esnafların dünyasını neredeyse bütünüyle değiştirmiş bir gönül insanıdır. İşte bu insanlar, Anadolu’nun iki tane görünmeyen üniversitesidir. Öyle insanlar yetiştirmişlerdir ki yetiştirdikleri kişiler Türkiye’nin ekonomisini, siyasetini, sanayisini değiştirmiştir. O yüzden görünmeyen üniversiteler bizim kültürümüzde geçmişten bugüne kadar çok etkili olmuşlardır. Ahmed Yesevi’den, Yunus Emre’ye kadar bütün bir Türk coğrafyası gönül insanlarıyla doludur. Görünmeyen Üniversite’nin mensupları güzellik alırlar, güzellik satarlar, güzellikle terazi tutarlar. Onlar omuzlarında silah değil kitap taşırlar” ifadelerini kullandı.

HERKESİN ELİNDEN TUTAN CÖMERT İNSANLARDI

Allah’ın sevgisini kazanmanın tasavvufun özü olduğunu kaydeden Gürdoğan, “İnsanlara hizmet etmek çok önemlidir. Dervişlik kültürü de bunu gerektiriyor. Yani insana hizmet olan yerde nafile ibadetler terk ediliyor ve hizmet öne çıkartılıyor . Hizmet için koşan insanlara da Allah sonuna kadar yardımcı oluyor. Onlar hep yalın yaşayan insanlardı. Herkesin elinden tutan cömert insanlardı. O bakımdan çok etkili olmuşlardır. Gümüş Motor fabrikasının kurulmasında Kotku hocanın emekleri çoktur. Onlar 50’li yılların başında Sultanhamam esnafını etkileyerek fabrikanın kurulmasını sağlamışlardır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler