Eklenme tarihi 29 Kasım 2017
ABONE OLKültür Köprüleri İpek Yolu’ndan Yayıldı
"Şehir ve Düşünce" programında konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, "Anadolu'da yer alan kültür köprüleri İpek Yolu üzerinden yaygınlaştı" dedi.
“Şehir ve Düşünce” programında konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Anadolu’da yer alan kültür köprüleri İpek Yolu üzerinden yaygınlaştı” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Şehir ve Düşünce” programı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Özlem Zengin moderatörlüğünde gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki Otağ-ı Hümayun’da gerçekleştirilen program, AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen’in katılımıyla gerçekleşti.
BURALAR ANADOLU’NUN KÜLTÜR YOLLARI
5 yıl Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Prof. Dr. Mustafa İsen, yaptığı çalışmalarda edindiği bilgiler ve bugün geldiği nokta itibariyle kendisini bir kültür tarihçisi olarak tanımlayarak, Anadolu’da yer alan kültür köprülerinden bahsetti. ‘Kültür yolları’ olarak da adlandırılabilen bu köprüleri, Ankara’daki Hacı Bayram Veli örneği üzerinden anlatan Prof. Dr. İsen, “Hacı Bayram Veli sonrasında devam eden Bayramilik diye bir tasavvufi hareket var. Ankara, Ayaş, Beypazarı diye devam edebiliriz bu örneklere. Ankara’da Hacı Bayram Veli, Ayaş’ta O’nun halifelerinden birisi Bünyamin Ayaşi, Beypazarı’nda bir başka halifesi, İznik’te Eşrefoğlu Abdullah Rumi var. Bu kültür yolunu Rumeli’ye kadar devam ettirebilirsiniz. Bu yollar tamamen bu aks üzerinde yayılmış bir halkadır. Neden bu halka üzerinde gelişmiş derseniz, yaşam İpek Yolu üzerinden akıyor ve dolayısıyla bu çerçeve üzerinde kültür de yaygınlaşıyor” dedi.
ÖLÜME BAKIŞ AÇIM, AKADEMİK ÇALIŞMAMLA DEĞİŞTİ
Ölüme bakış açısını yaptığı akademik çalışmayla değiştirdiğini söyleyen İsen, “Ben çocukluğumda ölüm denilen hadiseyle üç dört yaşlarında tanıştım. Bir de bizim evde, Hz. Ali’nin kendi cenazesini taşıyan deveyi gütmesi rivayetini konu edinen bir resim gördüm. Ben bu iki olaydan çok etkilendim. Hayatımın 20’li yaşlarına gelinceye kadar özellikle gece nereye gitsem bu tabut ve deve beni bir metre arkamdan takip etti. Sonra bu ölüm meselesini kurcalamak ihtiyacı duydum ve bir doçentlik tezi hazırladım bu konuyla ilgili. Farklı uygarlıkların ölüme nasıl baktıklarına dair bir çalışma yaptım. Bu çalışmayla da kendi sıkıntımı çözdüm” diye konuştu.