Eklenme tarihi 19 Aralık 2022
ABONE OLKUDÜS ÇİZGİLERİ GÖNÜLLERE DOKUNDU
Mirasımız Derneği ve Dünya Karikatüristler Birliği (UWC) tarafından bu yıl 5’nicisi düzenlenen Uluslararası Mirasımız Kudüs Karikatür Yarışması’nın ödülleri, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
“Özgür Kudüs” temasıyla bu yıl 5’nicisi düzenlenen Uluslararası Mirasımız Kudüs Karikatür Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Mirasımız Derneği ve Dünya Karikatüristler Birliği (UWC) tarafından düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programa, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammet Demirci, Uluslararası Karikatüristler Birliği Başkanı Ahmet Altan ve çok sayıda Kudüs gönüllüsü katıldı. Esenler Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kağıthane Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen yarışmaya 26 ülkeden 179 karikatürist, 455 eserle katıldı. Yarışmada birincilik ödülüne hak kazanan Şener Tosun’a 30 bin lira, ikincilik ödülünü kazanan İranlı karikatürist Nahid Maghsoudi’ye 25 bin lira, üçüncülük elde eden Kazakistanlı karikatürist Galym Boranbayev’e ise 15 bin lira ödül takdim edildi. Ayrıca programda yapılan çekilişle 12 kişi Kudüs ziyaretine hak kazandı. Program, Yeşilyurt Camii Müezzini Hasan Karaca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
KUDÜS HAYATIMIZIN MEKTEBİ
Programda konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Kudüs’ün inancımızın ilk kıblesi olduğunu hatırlatarak “Kudüs, hayatımızın mektebi. Kudüs’ü hayatımızın merkezine almalıyız. Kudüs dediğimizde her birimizin yüreğinde sadece bir şehir ismi gelmez. İçerisinde yaşanan acılar ve hüzünle her birimize farklı bir duygu iklimine götürür. Eğer Kudüs’ün özgürleşmesi için onu özgürleştirecek alanlara yatırım yapmazsak sabaha kadar bu salonda ‘Kudüs özgür olacak’ desek de özgürleşmez. Emek, alın teri, cehd ve cihad olmadan, onun uğrunda emek ortaya koymadan hiçbir şey olmaz. Bugün Kudüs’ü özgürleştirmek bir Müslüman olarak hepimizin sorumluluğudur. Orası emanetimiz, kutsalımız, her şeyimizdir. Orası sadece miting alanlarında, meydanlarda ya da karikatür yarışmalarında konuştuğumuz bir yer değildir. Orası inancımızın ilk kıblesi, kendisi için yola çıkılacak olan 3 mescitten biridir. Onu kenara alamayız. İnancımızın gereği olarak hayatımızın merkezinde almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
MESCİD-İ AKSA’YI GÜNDEMDE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci ise karikatürün bir araç olduğunu belirterek “Dünyaca ünlü sanatçılar, çizgileriyle bir düşünceyi, bir figüre yerleştirmeye çalışıyorlar. Meselenin ne olduğunu dünyaya anlatmaya çalışıyorlar. Bu sanat eskiden günümüze kadar farklı şekillerde devam ederek gelen bir sanattır. Mirasımız Derneği bu vesile ile de dünyaya açılmaya çalıştı ve elhamdülillah açıldık. Bugün çizerlerle Mescid-i Aksa’yı gündeme getirmeye çalışıyoruz. Yarın başka, farklı bir zamanda başka yöntemlerle gündemde tutacağız” diye konuştu.
72 ESERİN YER ALDIĞI SERGİ AÇILDI
Yarışma kapsamında Mirasımız Derneği Özel Ödülü Esile Altunışık, Naci el-Ali Özel Ödülü Eren Esirci, Necmettin Erbakan Özel Ödülü Halime Aydın, II. Abdülhamit Han Özel Ödülü Melike Sümeyye Aysal ve Selahaddin Eyyubi Özel Ödülü Meryem Sena Burhan’ın oldu. Dereceye girenlere 7 bin 500’er bin lira para ödülü verildi.
Ana jürisi Türkiye’den Ahmet Altay ve Murat Yılmaz ile Avusturya’dan Klaus Pitter, Lübnan’dan Anas Lakkis, Bulgaristan’dan Maya Tcholakova, İran’dan Mahboube Pakdel ve Hırvatistan’dan Mojmir Mihatov’dan oluşan “Uluslararası Mirasımız Kudüs Karikatür Yarışması” kapsamında seçilen 72 karikatür, düzenlenen sergiyle ziyaretçilerle buluştu.