Şehirli Olmak
- Şehir ve Şehirli Kavramı
- Şehir Kültürü
- Şehrin Sürdürülebilirliğinde Kadının/Erkeğin Rolü
- Şehir Hayatında Doğru Davranış Kuralları
Esenler ilçesinde bulunan tüm ortaöğretim okullarında uygulanan Şehir Dersleri projesiyle öğrencilerimizde şehirlilik bilincinin oluşmasına katkı sağlanması hedeflendi.
Şehirlilik bilinci şehirde yaşama kültürüne sahip olmayı gerektirir. Adetlerimiz, geleneklerimiz, mahalledeki ve komşuluk bağlamındaki ilişkilerimiz ve bütün bunların gündelik hayata yansımaları kültürümüzü oluşturan öğelerdir. Ayrıca şehir kültürünün temel taşları; sevgi, saygı, hoşgörü, şefkat, merhamet, yardımlaşma, paylaşma, selamlaşma, adalet, duyarlılık, fedakârlık gibi kavramlardır.
Şehirle ilgili doğru kararların alınabilmesi için, şehirde yaşayanların şehirleri kültürel ve sosyal boyutuyla birlikte algılaması ve şehirlilik bilincine sahip olması gerekmektedir. Bu da sistemli, planlı ve sürekli bir eğitimle gerçekleştirilebilir. Eğitim, şehirlilik bilincinin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde önemli bir araçtır.
ÖĞRENCİLERE “ŞEHİRLİ” OLMAYI ÖĞRETTİK
Bireylerin şehir ve şehirli olmak bilincini geliştirmek, yaşadığı kadim şehrin ve medeniyetin bilgisini derinleştirmek, şehrin tarihinin ve kültürel değerlerinin toplumdaki farkındalığının artmasını sağlamak, milli kültür değerlerimizin korunması amacıyla bireylerde aidiyet hissini geliştirmek, gençlerimizin içinde bulunduğu çevreye karşı sorumluluk kazanması ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılığının artmasını sağlamak üzere başlatılan projede, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün katkılarıyla 13 farklı okulda faaliyetlerimizi sürdürdük.
Proje ile okullarımızda uygulanacak müfredatımızı desteklemek amacıyla 42 öğretmenimiz için eğitim programı düzenledik. Toplamda 81 şubede 352 öğrenciye ulaştık.
Ayrıca dersler kapsamında düzenlenen 4 gezi rotasından 2’si olan Tarihi Yarımada ve Haliç Boyları gezisini eğitmenlerimizle gerçekleştirdik.
Gençlerimizin iş veya okul saatleri dışındaki zamanlarını değerlendirebilecekleri nezih ve kaliteli bir ortamın oluşturulması amacıyla Esenler Gençlik ve Bilgi Evi (ESGEV) Projesi’ni hayata geçirdik.
Anne Üniversitesi ile Esenler’de yaşayan, okul çağında çocuğu bulunan ve lise mezunu olan anneler kolayca gidebilecekleri bir üniversiteye kavuşmuş oldular. Annelerimizin öğrenimlerini orta öğretim seviyesinde bırakmayarak, projemiz aracılığıyla üniversite ile buluşturuyoruz.
Yenilikçi teknoloji RASİS ile vatandaşın yaşam kalitesi artırılmış, ilçenin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlanmıştır.
ESEV Moral Timi, moral ve motivasyona ihtiyacı olan herkese destek olmaya devam ediyor. Bu amaçla çocukları eğlendirmeyi, hasta ve engellileri hobileriyle buluşturmayı ve yaşlıların hayatını renklendirmeyi hedefliyor.