Eklenme tarihi 18 Mart 2022
ABONE OLUKRAYNALI YÖNETMEN LİTROS SANAT’A KONUŞTU
Türkiye’nin dijital-kültür sanat gazetesi Litros Sanat, yeni sayısında Sundance ve Berlinale film festivallerinden ödüllerle dönen Ukrayna-Türkiye yapımı "Klondike" filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach ile yapılmış bir röportajı kapağa taşıdı. “Savaştan İlham Almamak Lazım” başlıklı haberde Gorbach, ülkesinde yaşanan savaşa ve filme dair açıklamalarda bulundu.
Esenler Belediyesi tarafından kültür sanat gazeteciliği alanındaki eksikliği doldurmak için yayın hayatına kazandırılan Litros Sanat, 28 sayısıyla okurla buluştu. Gazete bu sayısında Rabia Bulut’un Ukraynalı yönetmen Maryna Er Gorbach ile yaptığı bir röportajı kapağına taşıdı. 2014 yılında Rusya-Ukrayna sınırında yaşanan uçak kazasının hamile Irka ve ailesinin hayatını nasıl etkilediğini anlatan Klondike adlı filme ilişkin soruları yanıtlayan Gorbach, ülkesinde yaşanan savaşı da ele aldı.
YALNIZ BİR ÜLKEM VAR!
Filmin gösterimi için geç kaldığını belirten Gorbach, “Keşke bu film 1 sene önce çıksaydı. Aynı zamanda bu film iyi ki var. Biz 2017’de başvurduk. O zaman bir destek olmadı. Çoğu insan soruyor: Putin nasıl bu kadarını yapabiliyor? Çünkü kendini Tanrı gibi hissediyor ve atarım, bombalarım diyor. Eğer 2014’te 300 sivilin öldüğü uçağı kimin vurduğuna dair o zamanda, 2020 yılında da bir cevap yoksa demek ki Rusya’ya karşı yurt dışında büyük bir korku var. Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyorlar. Bir ülkenin başkanında bu kadar büyük bir egoyu büyütmek için şans verilmemesi lazım. Dünya 300 kişinin öldüğünde kimin yaptığını söylemiyorsa sen de ortak oluyorsun. Biz hızlı bir uluslararası tepki olacak diye bekliyorduk. Cevap verecekler, Rusya büyük bir ceza alacak. Bu olmayınca bende “Yalnız bir ülkem var!” hissini gelişti. O yüzden böyle bir senaryo yazdım.
HER GÜN ANNEMLE KONUŞUYORUM
Ailesinin Kiev’de olduğunu ve ülkelerini terk etmeyeceklerini söyleyen Gorbach, “Şimdi ben uzaktayım. Benim için daha zor. En azından öyle hissediyorum. Her gün annemle konuşuyorum. Onlar Kiev’de. Çıkmak, prensip olarak şehri terk etmek istemiyorlar. Onlarla iletişimde kalmak lazım. Şu an küçük şeylere dua ediyoruz; telefon, internet kısıtlaması olmasın diye. Gaz kısıtlaması olmasın, sıcak suları olsun istiyoruz” dedi.