Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 26 Ekim 2018

ABONE OL

Ney, ‘insan-ı Kâmil’in Simgesi

"Edebiyat Söyleşileri"nde Türk şair ve neyzen Neyzen Tevifk'i anlatan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, neyin "insan-ı kâmil"in bir simgesi olduğunu söyledi.

“Edebiyat Söyleşileri”nde Türk şair ve neyzen Neyzen Tevifk’i anlatan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, neyin “insan-ı kâmil”in bir simgesi olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Edebiyat Söyleşileri” programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Türk şiirinde taşlamalarıyla meşhur Neyzen Tevfik’in hayatından ve edebi yönünden bahsetti.

NEY ÜZERİNDEN PARA KAZANMADI

Neyzen Tevfik’in hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren Yalsızuçanlar, Tevfik’in en yakın dostum diye adlandırdığı neyi üzerinden asla para kazanmadığını belirtti. Bir dönem Mehmet Akif Ersoy’un evinde kalan Tevfik’in, Ersoy’a ney üflemeyi öğrettiğini aktaran Yalsızuçanlar, Ersoy’un da bunun karşılığında Tevfik’e Farsça dersleri verdiğini söyledi.

NEYİN SİMGELERİNİ ANLATTI

Neyin “insan-ı kâmil”in simgesi olduğunu söyleyen Yalsızuçanlar, neyin yapımı ve simgelediği şeyler üzerine şunları aktardı:

“Neyin yedi deliği olur. Ney önce kesilir, kamışlıktan koparılır. Sonra içi temizlenir tıpkı bizim içimizin de temizlenmesi gerektiği gibi. Nefs-i emmarenin arınması, temizlenmesi gibi neyin içi temizlenir ve ateşle dağlanır. Kor haline gelmiş kalın bir çubukla yapılır dağlanma işlemi. O boğumlar yok edilir. Her biri bir aşamadır o boğumların, neyin dört boğumdan oluşması gerekir. Bu dört boğum yoldaki dört kapıdan, kırk makamdan kinayedir. Dört kapıdan, dört esmadan, bu alemi tutan dört sütundan kinayedir neyin dört boğumu. Boğumlar dağlandıktan sonra kamışta yedi delik açılır. Yedi delik insanın mükellef ve sorumlu olduğu yedi uzvunu işaret eder. Gönül eğitimi de yedi esmadan geçer. Yedi esma, yedi delik, yedi mükellef uzuv, bunların hepsine yediler denir. Sonra o kamış üflenir. Bir ayeti celilede der ki, ‘Allah’ın eli bütün ellerin üzerindedir.’ Hattatlar ve neyzenler bu ayetten kendilerine pay çıkarırlar. Hattatın eli üzerinden o yazıyı düzelten Cenab-ı Hakk’tır. Kâmil bir kulun namazı üzerinden kendi kendine hamd eden de Cenab-ı Allah’tır.”

Programın sonunda Neyzen Tevfik’in şiirlerinden kesitler okuyan Yalsızuçanlar, dinleyicilerin sorularına da yer verdi.

Diğer Haberler