Eklenme tarihi 12 Ekim 2026
ABONE OLHALİT REFİĞ KABRİ BAŞINDA ANILDI
Esenler Belediyesi, Türk sinemasında kendine özgü anlatımı ve sinema üzerine geliştirdiği düşünceleriyle iz bırakan yönetmen Halit Refiğ’i vefatının 17. yıl dönümünde kabri başında anma töreni düzenledi.
Esenler Belediyesi, Türk edebiyatı, sineması ve düşünce dünyasına katkı sunan önemli isimleri anmayı sürdürüyor. Türk sinemasının usta yönetmen ve senaristlerinden Halit Refiğ, vefatının 17. yıl dönümünde Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen törenle Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Uluslararası Sinema Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen törene Refiğ’in eşi Gülper Refiğ’in yanı sıra Nazif Tunç, İhsan Kabil, Ali Saydam ve gençler katıldı. Törende usta yönetmen için dualar edildi.
DEĞERLERİNDEN ÖDÜN VERMEDİ
Anma töreninde konuşan Gülper Refiğ, eşinin hatırasının ve eserlerinin yaşamaya devam ettiğini belirterek onun sanat anlayışını, mütevazı yaşamını ve düşüncelerine bağlılığını anlattı. Eşinin kendisi için hâlâ yaşadığını dile getiren Gülper Refiğ, “Burada naçiz vücut, bedeni burada, kalben burada. Benimle beraber yaşıyor. Çünkü ölümsüzlük diye bir şeyler var, biliyorsunuz. Eserleriniz ölüyor, eserleriniz yaşıyor. Onun için eğer eserleriniz yaşıyorsa onlarla beraber siz de yaşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Halit Refiğ’in maddi kazançtan çok düşüncelerine ve değerlerine önem veren bir insan olduğunu vurgulayan Gülper Refiğ, eşinin zaman zaman ekonomik zorluklar yaşamasına rağmen ülkesinin değerlerine ve aydınlarına ilişkin gelişmelerden mutluluk duyduğunu söyledi. Refiğ, eşinin Oğuz Atay, Metin Erksan, Adnan Saygun ve Kemal Tahir gibi isimlere büyük değer verdiğini belirterek onun hayatı boyunca inandığı değerlerden ödün vermediğini ifade etti.
DÜNYA DÖNDÜKÇE FİLMLERİYLE YAŞAYACAK
Halit Refiğ anmasına katılan dostları da usta yönetmenin geride bıraktığı kültürel mirası anlattı. Halit Refiğ’in yokluğunun Türk sinemasında derinden hissedildiğini belirten yönetmen Nazif Tunç, usta sanatçının özgün sinema anlayışına ve ulusal sinema mücadelesine vurgu yaptı. Türk sinemasının uzun yıllar kuramlar üzerinden ilerleyen ve kendi yolunu bulmaya çalışan bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Tunç, ulusal sinema mücadelesinin Halit Refiğ için bir hayat meselesi olduğunu söyledi. Halit Refiğ’in kültür, sanat ve sinema alanında dış etkilerin belirleyici olduğu bir dönemde kendi özünden beslenen hikâyeler ve karakterler oluşturduğuna dikkat çekerek, “Dünya döndükçe filmleriyle yaşamaya devam edecek” dedi.
Halit Refiğ’i Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olarak nitelendiren İhsan Kabil, usta yönetmenin sinemanın gelişmesi için önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Kabil, Refiğ’in özellikle 1960’lı yıllarda hem geniş izleyici kitlesine ulaşan filmler ortaya koyduğunu hem de ulusal sinema düşüncesi çerçevesinde Türkiye’ye özgü bir sinema dili oluşturmak için çaba gösterdiğini belirtti. Halit Refiğ’in filmografisinin büyük bir değer taşıdığını vurgulayan Kabil, genç sinemacıların usta yönetmenin filmlerinden, televizyon dizilerinden ve sinema üzerine kaleme aldığı yazılardan beslenmesi gerektiğini söyledi. Refiğ’in çalışmalarının kendi dönemini aşan bir nitelik taşıdığını belirten Kabil, usta yönetmenin eserlerinin geleceğin Türk sineması için önemli yapı taşları olmaya devam edeceğini ifade etti.
Halit Refiğ’in kendi düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ali Saydam ise usta yönetmenden öğrendiklerinin kendisi için büyük bir değer taşıdığını söyledi.








