Eklenme tarihi 12 Mayıs 2011
ABONE OLEsenler’den istihdama çözüm
2. Ulusal Türkiye’de İstihdam Sorunu ve Çözüm Önerileri & Girişimcilik Sempozyumu Esenler’de başladı.
2. Ulusal Türkiye’de İstihdam Sorunu ve Çözüm Önerileri & Girişimcilik Sempozyumu Esenler’de başladı.
Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğe çözüm önerileri getirmek, problemi milli bir proje olarak ele alıp çözümüne yönelik bir yol haritası çıkarmak amacıyla Esenler Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 2. Ulusal Türkiye’de İstihdam Sorunu ve Çözüm Önerileri & Girişimcilik Sempozyumu başladı. Sempozyumda; 2 gün boyunca çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve iş dünyasının önde gelen isimleri; istihdam sorununu ve çözüm önerilerini masaya yatıracak.
Esenler Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Sempozyum’un açılış programına, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Mahir Alkan, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Görenoğlu, Karsan Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Kadir Üsküp ve çok sayıda Balıkesir Üniversitesi öğrencisi ile Esenler Ticaret Meslek Lisesi’nden öğrenciler katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, istihdamın sadece Türkiye’de değil, dünyada temel bir sorun olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başladı. Üniversitelerden mezun olan gençlerin iş aramak için işverenlerin kapısını çalmaya başladıklarında, o kapıların yüzlerine kapanmaması için önceden tedbir almaları gerektiğini vurgulayan Göksu, “Daha sonra keşke dememek için başlangıçta tedbir almak gerekir. Öncelikle bulunduğunuz çağda gerekli bilgi ve birikimi edinmemiz çok önemli. Üniversitede okumak, üniversite mezunu olmak çok önemli bir şeydir; ama hayatın engebeli alanına girdiğinizde o hayat bitiyor ve süreç farklılaşıyor” dedi.
Bin 850 kişiyi işe yerleştirdikİstanbul’un en genç nüfusunu barındıran Esenler’de de işsizliğin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Göksu, bu soruna çözümü üretebilmek için Esenler Kariyer Merkezi (ESKAM) adı altında bir merkez kurduklarını ve bu merkez sayesinde iş ve işçi arayanları buluşturduklarını anlattı. Kurulduğu günden bu yana ESKAM aracılığıyla bin 850 kişiyi işe yerleştirdiklerini vurgulayan Göksu, “Her gelene gideceği adresi göstermiş ve bugün çok şükür İstanbul’daki bir çok büyük kuruluş, eleman gerektiğinde ESKAM’ı aramaya başlamıştır. ESKAM, bir nevi iş arayanlar için referans olmuştur” dedi. ESKAM’ın hiçbir ücret almadan işsizlere yardımcı olduğunu hatırlatan Göksu, bugüne kadar çok ciddi mesafe kattettiklerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın da ESKAM’ı gittiği her yerde model bir proje olarak anlattığını söyledi.
Toplumsal motivasyon çok önemliGöksu, 2 hafta sora Tekstilkent’te işverenle iş arayanların buluşacağı İstihdam Fuarı’nın açılacağını söyleyerek, bu fuarın işsizler için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de iş beğenmemek ve vasıflı eleman eksikliği gibi 2 temel sorun olduğunu vurgulayan Göksu, insanların istihdam dediğinde aklına gelen yerin kamu kuruluşları olduğunu belirtti. İstihdam sorununun sadece devletin kapısına girmekle çözülmeyeceğini belirten Göksu, “İstihdamın çözümü, bilimsel anlamda toplumsal motivasyondur. Bu anlamda İstanbul’daki belediyelerin hepsi, her bir insana bir iş kapısı açabilmek uğruna büyük gayretler sarf ediyorlar; ama bu gayretleri yerel yönetimler sarf ederken, tabi ki iş arayanların da sarf etmesi gerekir. Bizler bu sorunların bilinci içinde Esenler’deki işsizlerimizin istihdamını kendimize birincil görev görüyoruz. Asla bir insanın mağduriyeti üzerine inşa edilecek değil, onun refahıyla inşa edeceğimiz bir anlayışımız olduğu için herkesin elini tutmak gibi kendimize bir sorumluluk veriyoruz” diye konuştu.
Özellikle sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve ticaretle ilgili uğraşanların yaş gruplarına göre farklı alanlar açması durumunda Türkiye’nin genç nüfusunun istihdamına zorlanmadan çok ciddi bir mesafe kat edececeğini söyleyen Göksu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın çılgın İstanbul projesini hatırlatarak, İstanbul’da yaşayan ve Mühendislik Fakülteleri’ni tamamlayan gençler için Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı çılgın proje’nin önümüzdeki 10 yıl İstanbul’da en ciddi istihdam sorununu çözen proje olacağına işaret etti. Göksu, konuşmasını “Gelişmek büyümek, üretmek, girişken olmak sizlere hayatı kazandıracaktır. Bu sempozyumun, sadece Türkiye’nin değil dünyanın temel sorunu olan işsizlikle ilgili bir kapı aralamasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
İstihdamda üniversite- sanayi işbirliği önemliGöksu’nun ardından kürsüye gelen Balıkesir Üniversitesi rektörü Mahir Alkan ise; üniversiteler ile sanayi işbirliğinin istihdam sorununun çözümünde çok önemli olduğunu belirterek, “Üniversite- sanayi işbirliğinin gerçekleştirilmesiyle ortak sorunların çözümüne olumlu yönde katkı sağlanacağı ve sanayinin gelişimine ivme kazandıracağı bilinmektedir. Biz, üniversite- sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz” dedi. Üniversitelerin, yaptıkları eğitim- öğretim faaliyetleriyle bir yandan gerekli olan insan kaynağını yetiştirdiklerini diğer yandan ise; araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüterek sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi üretmeye çalıştığını söyleyen Alkan, sempozyum ile geleceğin Türkiye’sinde mutlu ve refah içinde yaşam sürdüren bir toplum için üzerine düşeni yapan, sorunları çözen büyüyen, gelişen başarılı bir Türkiye’ye katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.
Sempozyumda konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu da gençlerin kendi bilgi ve becerileri doğrultusunda özel sektörde nasıl iş kurabiliriz diye kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini vurguladı. Kamunun iş gücü olma alanının ortadan kalktığına dikkat çeken Madenoğlu, “İstihdam sorununun birincil çözüm yolu özel sektördür. Artık devletten iş bekleme çağı bitmiştir” dedi.
Görenoğlu: İç yapısal problemler çözülmeliMadenoğlu’nun konuşmasının ardından sempozyumun düzenlenmesi emeği geçen başta Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu olmak üzere, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Alkan’a, Karsan Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Üsküp’e ve ESKAM Sorumlusu Aziz Kekeç’e plaketleri takdim edildi. Sempozyumun ilk oturumunda MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Görenoğlu ile Karsan Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Kadir Üsküp ise; Türkiye’de yaşanan istihdam sorununa dikkat çektiler. Türkiye ekonomisinin 2010 yılında sıra dışı bir büyüme katettiğini anlatan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Görenoğlu, “Türk ekonomisi 2010 yılında Avrupa’da 1., dünyada ise 3. sırada olmuştur” dedi. İstihdam stratejisinde ele alınması gereken hususları anlatan Görenoğlu, ülkemizdeki işsizlik sorununun çözülmesi için iç yapısal problemlerin çözülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasından doğan avantajlarının yanı sıra genç nüfustaki işsizlik oranının ciddi ve önemli bir riske işaret ettiğini belirten Görenoğlu, istihdamdaki en büyük problemlerin başında mesleksizlik ve niteliksiz iş gücünün geldiğini söyledi. Karsan Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Üsküp ise; istihdamı arttırmaya yönelik projeler yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’de işsizlik ve Avrupa’nın istihdam stratejini anlattı.