Öneri ve Talep Formu

Esenler Film Festivali sinemaseverleri buluşturdu.

Eklenme tarihi 16 Aralık 2023

ABONE OL

4. ESENLER FİLM FESTİVALİ 2’NCİ GÜNÜNDE DE DOPDOLU!

Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen Esenler Film Festivali, 2’nci gününde yapım atölyeleri ve panele ev sahipliği yaptı. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen atölyeler kapsamında Cemil Yavuz yapımcılık, Belkıs Bayrak ise film projeleri konusunda deneyimlerini paylaştı. ‘Uluslararası Ortak Yapımlarda Yol Haritası Paneli’nde de yönetmen ve yapımcılar film endüstrisine dair önemli bilgiler aktardı.

Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncü kez sinemaseverlerle buluşan Esenler Film Festivali, 2’nci gününde de dopdolu bir programa ev sahipliği yaptı. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programlar kapsamında yapım atölyeleri düzenlendi. Atölyelerin ilkinde Mürvet Özgün’ün moderatörlüğünde yapımcı Cemil Yavuz yapımcılığa dair önemli notlar paylaştı. Atölyelerin ikincisinde ise yönetmen Belkıs Bayrak “Film Projesi Nasıl Sunulur?” başlıklı söyleşiyle sinemaseverlerle buluştu. Festivalin 2’nci gününde ayrıca ‘Uluslararası Ortak Yapımlarda Yol Haritası Paneli’ düzenlendi. Panelde Marcin J, Sobczak ve Masoud  Sohell, yönetmen Elif Eda’nın moderatörlüğünde film endüstrisini ele alındı.

YAPIMCI PROJEYİ SAHİPLENMELİ

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Cemil Yavuz bir projenin değerlendirme süreciyle ilgili yapımcıların üzerine düşen görevlere dikkat çekerek “ Bir projenin içeriği çok etkili olabilir ama değerlendirme sürecinde iyi aktarılmazsa güzel bir iş olarak görülmeyebilir. Burada da yapımcılara büyük görev düşüyor. Yapımcının bakışı önemli. Bazen daha son sıralarda görünen bir film ilk sıralara kadar gelebiliyor. Bu da yapımcının başarısıyla mümkün oluyor “ ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMA OLMAZSA GÜZEL İŞ ÇIKMAZ

Yavuz, dizilerde yapımcıların çok önemli olduğunu söyleyerek “Bir proje hayata geçirilirken ben uyum taraftarı değil, çatışma taraftarıyım. Çatışma olmayınca işler istediğimiz kalitede çıkmıyor. Özellikle dizilerde yapımcılar çok önemli. Deneyimi olan yapımcıların projeleri daha fazla izleniyor. Teknik kısımda bilgili olmak bir önem arz etse de iş deneyimi olmadıkça ne kadar bilgili olursa olsun bir yapımcı kitleye nasıl hitap edeceğini bilemez” dedi.

YATIRIMLAR DİJİTALE YAPILIYOR

Yavuz, pandemi döneminde dijitalde önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de özellikle Netflix gibi mecraların izleyici sayısı büyük oranda yükseldi. Pandemi sürecinde en büyük hata bütün yatırımların bu alana yapılmasıydı. Bu sürecin çok daha uzun süreceğini düşündüler ve çok fazla üretmeye başladılar. Pandemi sonrasında da izleyicinin bakışı değişti, daha büyük televizyonlar alıp içerikleri evde izlemeye başladılar. Daha kısa ve daha hızlı içerikleri takip etmeye başladılar. Dolayısıyla iyi çalışmalar yapılsa da sinema sektöründe ve diğer alanlarda piyasada düşüş yaşandı.”

FİLMLERİNİZİ TUTKU İLE YAPMALISINIZ

Film endüstrisine 16 yaşında dâhil olan usta yapımcı Marcin J. Sobczak,‘Uluslararası Ortak Yapımlarda Yol Haritası Paneli’nde film endüstrisine ilişkin önemli bilgiler aktardı. Sobczak, “Uluslararası ortak yapımların filminiz için şöyle bir avantajı var; endüstride tanıtma fırsatı buluyorsunuz ve finansal olarak yapımcılar bulabiliyorsunuz. Filmlerinizi tutku ile yapmalısınız. Kısacası sadece ‘film’ yapılmalı. Burada da anahtar meselemiz nasıl ilgi çekici olmak ve ön plana çıkmak.  Film yapan birçok insan endüstriye yaklaşırken yanlış yaptıkları bir nokta var. O da sınırlarını belirlememek. Sadece paraya odaklı film yapmak filmin estetiğine ve bakış açısına zarar verir” dedi.

TÜRKİYE’DE BÜYÜK FIRSATLAR VAR

İranlı yönetmen Masoud Soheil ise, “Uluslararası ortak yapımlar için sadece önemli diyemeyiz. Festival denen oluşumlara ve oradaki filmlere bakarsak bir ülkenin sadece yapım aşamasında iyi olduğunu görüyoruz. Biz diğer ülkeleri de bu endüstriye davet etmek istiyoruz. Türkler olarak siz çok fazla hikâyeye tanıklık ediyorsunuz aslında. Burada film yapımcılarının ilgisini çekecek farklı şeyler var. Bir diğer değinmek istediğim konu ise uluslararası anlaşmalar. Türkiye ile 40’tan fazla ülke beraber çalışma imkânı buluyor. Ben İranlıyım ve şunu biliyorum. Birçok İranlı Türkiye’ye film yapmak için geliyor. Film yapımcıları için çok büyük bir fırsat var Türkiye’de” şekline konuştu.

4. Esenler Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi almak için www.esenlerfilmfestivali.com adresi ve sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir.

Diğer Haberler