Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 26 Ocak 2024

ABONE OL

TÜRKİYE’NİN DİJİTAL SANAT GAZETESİ 70. SAYISINDA!

Türkiye’nin dijital kültür sanat gazetesi Litros Sanat 70. sayısıyla okuru selamladı. İlk sayısından bu yana okurlarını sanatla buluşturan Litros Sanat yeni sayısında, bizleri “Yayıncılığın Büyümesi Kapak Tasarımlarına Yansıdı“ başlıklı haberiyle karşıladı.

Esenler Belediyesi bünyesinde yayınlarına devam eden Türkiye’nin dijital kültür sanat gazetesi Litros Sanat, okurlarını birbirinden değerli isimlerle buluşturmaya devam ediyor. Kültür ve sanatın çeşitli alanlarında sanatseverlere zengin içerikler sunan Litros Sanat, 70. sayısıyla okurlarıyla buluştu.

EĞİTİMLİ TASARIMCILARLA DEĞİŞİM BAŞLIYOR

Her sayısında alanında uzman isimleri misafir eden Litros Sanat, bu sayısında son yıllarda büyük bir dönüşüm gösteren yayıncılık sektörü ve kitap tasarımlarının okuyucuya nasıl yansıdığı hakkında tasarımcı, akademisyen Ömer Durmaz ve tasarımcı, yazar Davut Yücel’le bir röportaj gerçekleştirdi. Gazeteci Merve Akbaş’ın sorularını yanıtlayan Ömer Duymaz, yayıncılığın dönüşümüyle birlikte kitap kapak tasarımlarının da değişmeye başladığından bahsederken “Kapakta görselin öne çıkması kitap ilgi görüp satsın düşüncesiyle gelişiyor desek yanlış olmaz. Kitabı popüler hâle getirmenin bir yolu olarak kabul görmüş ama akademik eğitim almış, tasarımcı diyebileceğimiz kişilerin sektöre girmesiyle bir şeyler değişmeye başlıyor, başarılı örnekler olsa da tabii bir iki kişinin varlığıyla taşlar hemen yerine oturmuyor. Bir kültür hareketliliği gerekiyor” dedi.

TASARIMCI METNİ “OKUNAKLI” HALE GETİRİR

Kitap kapaklarında tasarımcıların rolü hakkında konuşulan Yücel, “ Kitap kapağı bir sanat eseri midir, yoksa kitabın yanıltıcısı mıdır ?” sorusunu yanıtlayarak şu ifadeleri kullandı:

“Kitap kapağına tasarımcısının etkisi Türkiye kültür piyasasında kötü bir alışkanlık olarak genellikle ticari tarafıyla ölçülür. Ama aslında tasarımcı, ürettiği eserinde yani kapak tasarımında, metni yeniden şekillendirerek onu başka bir okur kitlesi için ‘okunaklı’ hâle getirir. Bu bakış açısı hem kültür sektörünün sevimsizliğini alır hem de yazar ve tasarımcıların üzerindeki baskını insani boyuta çeker.”

Litros Sanat’ın, 70. Sayısının kapağında Yazar Ali Emre, “Tarihin Şaşırtma Hüneri Asla Bitmez“, Şair Ömer Şişman, “160. Kilometre Herkese Yuva Oldu“ Oyuncu Devrim Naz, “Tiyatroyu Kutsallaştırmadım“ başlıklı röportajlarıyla okurları karşıladı.

 

Diğer Haberler