Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
648 sayılı KHK ile değişik 644 sayılı KHK’nin 6. maddesinde belirtilen hizmet birimleri arasında yer alan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun” 19. maddesinde yeniden düzenlenmiştir.
Buna göre müdürlüğün görevleri şu şekildedir;
Kentsel dönüşümle ilgili doğrudan çıkarılan ilk kanun ise 2004 yılındaki “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu” oldu. Bu kanunun amacı, Ankara’nın karayolundan kuzey girişini kapsayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bölgedeki gecekondu yapılaşmasını ortadan kaldırıp bölgenin fiziksel olarak geliştirilmesi ve yaşam düzeyinin yükseltilmesiydi. 1999 depreminden itibaren yapılan çalışmalarla 2005 yılında Belediye Kanununda 73. maddede yapılan değişiklikle kentsel dönüşümün ilk kez yasal altyapısı oluşturuldu ve kentsel dönüşümde görevli kurum olan belediye yasalarında yer aldı.
2010 yılında Belediye Kanunu 73. maddesi yeniden değiştirildi. Belediye Kanunundan sonra ikinci temel kanun olan “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun” çıkarıldı.
1999 depremi ve 2011 Van Depremi’nin etkisiyle 2012 yılında “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile Türkiye’nin riskli bölgelerinin ve binalarının depreme ve diğer afetlere hazırlanması için bütünsel bir çalışma ortaya kondu. Bu kanunla afetlerden sonra oluşan zararın giderilmesi değil afetlerden zarar görmeme anlayışı hedeflenmiştir.
- Mahallî idarelerin altyapı sistemleri ile ilgili genel planlama, programlama, fizibilite, projelendirme, işletme, finansman ihtiyacı ve yatırım önceliklerine; teknik altyapı tesislerinin mekânsal strateji planları ile çevre düzeni ve imar planlarına uygun olarak planlanmasına, projelendirilmesine ve yapılmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu konulardaki her türlü etüt, proje, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine ilişkin usul ve esasları belirlemek.
- Teknik altyapı tesisleri ve altyapı birlikleri kurulması konusunda mahallî idareler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, rehberlikte bulunmak ve teknik altyapı tesislerine ilişkin envanteri tutmak.
- 2. maddenin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamındaki uygulamalara ilişkin her türlü altyapı, katlı ve köprülü kavşak gibi yapıların projelerini yapmak veya yaptırmak, bu alanlarda mülk sahiplerinden altyapı katılım bedellerinin tahsiline ilişkin düzenlemeler yapmak.
- Gecekondu alanları ile vasfının bozulmasından dolayı orman ve mera dışına çıkarılan alanlara ilişkin iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları ile afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuat ve 775 sayılı Kanun uyarınca ıslah, tasfiye, dönüşüm ve iyileştirme bölgelerinin tespitine, ilanına, program ve öncelik sırasına dair usul ve esasları belirlemek.
- Dönüşüm, yenileme ve transfer alanlarının belirlenmesi, dönüşüm alanı ilan edilen alanlardaki yapıların tespiti ile arsa ve arazi düzenleme ve değerleme iş ve işlemlerinin yapılmasını sağlamak; dönüşüm uygulamalarında hak sahipliği, uzlaşma, gerektiğinde acele kamulaştırma, paylı mülkiyete ayırma, birleştirme, finansman düzenlemelerinde bulunma, dönüşüm alanları içindeki gayrimenkullerin değer tespitlerini yapma ve Bakanlıkça belirlenen esaslar ve proje çerçevesinde hak sahipleri ile anlaşmalar sağlama, gerektiğinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verme, kat mülkiyeti tesisi, tescili ve imar hakkı transferi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesi kapsamındaki uygulamalara ilişkin dönüşüm alanı ilanı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.