Kentsel Dönüşüm Kavramları
Kentsel dönüşüm kavramları şunlardır;
Riskli Yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır.
Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, bakanlık veya idare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak belirlenen ve bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alandır. Rezerv Yapı Alanı: Proje dâhilinde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya il özel idaresinin talebine bağlı veya bağımsız şekilde bakanlığın görüşü alınarak belirlenen alandır.
Yapı Stoku: Hâlihazırda içinde oturulan, yaşanılan evler, iş yerleri ve onlara ek bölümlerin oluşturduğu alanların toplam adedidir.
Yerinde Dönüşüm: Hak sahiplerinin, gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi sonrasında bulundukları çevreden uzaklaşmadan, proje alan sınırları içerisinde üretilecek sağlıklı, modern ve güvenilir konutlarda yaşamlarını devam ettirebilmeleridir.
Kamulaştırma: Kamu yararı gözetilerek kişiye ait taşınmazların belli bir proje amacına göre kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemidir.
Sosyal Donatı Alanları: Bir toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan kamusal mekânlardır. Bu alanlar, insanların bir araya gelerek etkileşimde bulunabileceği, sosyal aktiviteler yapabileceği ve dinlenebileceği yerlerdir. Sosyal donatı alanı, parklar, oyun alanları, spor alanları, kütüphaneler, toplum merkezleri ve kamusal tesisler gibi çeşitli alanları kapsar.