Öneri ve Talep Formu

Kentsel Dönüşüm Çalışmalarının Uygulama Biçimleri

Kentsel dönüşüm aşamaları şöyle sıralanabilir;

  • Yenileme: Sorunlu alanlara büyük ölçekli yapılan müdahalenin adıdır. Sağlıklaştırmanın ve yeniden yapmanın iç içe geçmiş olduğu bir uygulama yapılarak kentsel mekânların sorunlarının giderilmesi yoluna gidilir. Kentsel yenilemeler, geniş kapsamlı projelendirmeler kapsamında yapılır. Kentsel yenilemelerde kamusal güç kullanımı ve kamusal katkılar belirgindir.
  • Sağlıklaştırma: Planlı olarak gelişmiş ancak zamanla yıpranmış, yoğunluğu artmış ve işlevlerini yerine getiremeyen bölgeleri tekrar değerli hale getirme yöntemidir. Mevcut bölgenin yapısının korunarak tamir ve restore edilmesi temeline dayanmaktadır. Rehabilitasyonun bütün aşamalarında halkın katılımı beklenmekte olup bu yöntemin sosyal yapıya etkisi ise iki farklı yönde gelişiyor.
  • Koruma: Toplumun kent içinde bir arada yaşayarak elde ettikleri sosyal ve ekonomik koşulların, kültürel değerlerin ve kentin fiziksel yapısının yaşanan değişimlerle yok olmasının engellenmesi amacıyla yapılan sağlıklaştırma hareketi şeklinde tanımlanmaktadır. Koruma kavramı kendi içerisinde sınırlı değişimlerle korumayı veya özgünlüğü bozulmadan değişimi barındıran bir yaklaşımdır.
  • Yeniden Canlandırma: Sosyo-kültürel, ekonomik ya da fiziksel açılardan bir çöküntü süreci yaşamakta olan kentsel alan parçalarının, çöküntüye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ya da değiştirilmesi sonucu, o alanın tekrar hayata döndürülmesi, canlandırılması yöntemine verilen isimdir.
  • Yeniden Geliştirme: Ciddi olarak bozulmuş ve korunacak değeri olmayan yapıların bulunduğu bölgelerde kabul edilen bir yaklaşımdır. Yeniden geliştirme yöntemi, kamulaştırma bedellerinin ödenmesi, alt yapı getirilmesi ve kamu tesislerinin yapılması için harcanan tutarlar hesaba katıldığında yüksek maliyetli bir yöntemdir. Yerel yönetimlerin kendi başlarına çözemeyecekleri kadar büyük yatırımlara ihtiyaç duyulduğundan devlet desteği gerektirmektedir.
  • Düzenleme: Bir yerleşim alanının bir bölümünün kendiliğinden şekillenmesine ve gelişmesine engel olmak, bu gelişmeyi toplum yararı doğrultusunda yönlendirmek amacıyla yerleşim yerinin işleviyle toprak kullanımı arasında bir ilişki kurmayı öngören, kamusal ve geleceğe dönük bir eylem türü olarak ifade edilmektedir.
  • Temizleme: Alt gelir gruplarının yaşadığı bölgelerde yer alan konutların ve diğer yapıların sağlığa aykırı niteliklerinin giderilerek sağlığa uygun hale getirilmesi anlamına gelmektedir. Tarihi bölgelerin peyzaj çalışmaları ile yeniden canlandırılmasını ifade etmektedir.
  • Boşlukları Doldurarak Geliştirme: Bir bölgedeki mevcut dokuya yeni yapıların eklenmesi yöntemidir.