Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 21 Aralık 2015

ABONE OL

Yok Olmayan Var Olamaz

Araştırmacı - Yazar Mustafa Tatçı, Yunus Divanı programında yokluğun ölümle başladığının altını çizerek, "Yok olmayan, var olamaz. Yokluk ölümle başlar. Bu sebeptendir ki, nefsimizi öldürmemiz gerekiyor" dedi.

Araştırmacı – Yazar Mustafa Tatçı, Yunus Divanı programında yokluğun ölümle başladığının altını çizerek, “Yok olmayan, var olamaz. Yokluk ölümle başlar. Bu sebeptendir ki, nefsimizi öldürmemiz gerekiyor” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Yunus Divanı” programında Araştırmacı – Yazar Mustafa Tatçı, Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, mutasavvıf-şair, Allah dostu Yunus Emre’yi ve Divan’ını anlattı.

VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR

Yunus Emre’nin yaşadığı topraklara aidiyetinden bahseden Mustafa Tatçı, “Herkes bulunduğu vatanı ve memleketini sever, sevmelidir. Bütün varlık bir bütündür ve birbirinden kopmamalıdır. Vatan sevgisi de imandandır” dedi.

VAR OLMAK YOKLUKLA BAŞLAR

Yazar Tatçı, yok olmayanın var olamayacağını söyleyerek, “Dinimize yönelelim. Yok olmayan, var olamaz. Yokluk ölümle başlar. Bu sebeptendir ki, nefsimizi öldürmemiz gerekiyor. ‘Sen – ben’ kavramı oldukça yokluk diye bir şeyin tadını alamazsın. Kardeşlik sadece aynı anne ve babadan olmakla da olmuyor” diye konuştu.

HAKİKAT DİZELERİNİ AÇIKLADI

Yunus Emre’nin Divan’ından “Var kardaşın öldür, dahî avradın boşa, / Anana kâbin kıydır, Hakk’ı ıyân göresin”dizelerini okuyan Mustafa Tatçı bu dizeleri şöyle açıkladı:

“Kardeş, nefsimiz demektir. Yoklukla öldüreceksin. Hakikat âleminde derken erkek ruhu, kadın nefsini temsil eder. Dizelerdeki ‘kadın’ dünyaya bağlılığı temsil eder. ‘Ana’ sözcüğü ise ruhu ve toprağı temsil ederken, ilk varlığımız neyse ona dönmemiz gerektiği vurgulanır. Bunları yapamazsak hakikat âlemini apaçık göremeyiz.”

Programın sonunda Tatçı, kendisini dinleyenlerin sorularını da cevapladı.

Diğer Haberler