Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 2 Mayıs 2012

ABONE OL

Yaşam Yokuşunda Savaş

İkinci Bahar Kıraathanesi’nde seminer veren Prof. Dr. Savaş Koç, “Yaşam yokuşu savaşımızda kendimizi yenileyecek faaliyetlerde, davranışlarda bulunmalıyız” dedi.

İkinci Bahar Kıraathanesi’nde seminer veren Prof. Dr. Savaş Koç, “Yaşam yokuşu savaşımızda kendimizi yenileyecek faaliyetlerde, davranışlarda bulunmalıyız” dedi.

Esenler ikinci Bahar Kıraathanesi’nde “Yaşam Yokuşunda Savaş” adlı bir seminer veren Prof. Dr. Savaş Koç, ikinci baharını yaşayan yaşlılara daha mutlu,  daha uzun ve daha sağlıklı nasıl bir yaşam sürdürebilecekleri konusunda ipuçları verdi.Anlattığı birbirinden ilginç hikâyelerle yaptığı açıklamalara zenginlik katan Prof. Dr. Koç, dinleyenleri mest etti.  Günümüzde gençlerin bir balık gibi sanal ortamlara ve şehre hapsolduğunu anlatan Prof. Dr. Koç, üretken değil, sürekli tüketen yeni bir neslin varlığına dikkat çekti. 1975 ABD yapımı  Guguk Kuşu filminden örnekler vererek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Koç, filmin bazı sahnelerini anımsatarak, “Biz de birçok kez (şu işi keşke yapsaydım) gibi cümleler kullanıyoruz. Bunu söylememek için aklımızda ve uğraşmaya mecbur olduğumuz şeyleri boş geçmemeli ve onlarla uğraşmalı, çabalamalıyız” dedi.

Hayatta hedeflerimiz uğrunda çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Koç, hedefsiz olmanın ve boş vakit geçirmenin insana zararının olacağını söyledi. Hayatımızdaki görülmez engellere dikkat çeken Prof. Dr. Koç, psikoloji dalındaki Cam Tavan Sendromu Deneyi’ne vurgu yaparak, bir şeyin imkânsız olduğuna inandığımızda, aklımızın bunun neden imkânsız olduğunu bize ispatlamak üzere çalışmaya başlayacağını söyledi. Canlıların neyi başaramayacaklarını, nasıl öğrendiklerini gösteren bu deney gibi insanların da neyi başaramayacağını öğrenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Koç, “Bir insanın gelebileceğine inandığı en üst nokta, onun cam tavanıdır. Cam tavanınız hayallerinizin tavan yüksekliğini gösterir.  Başka bir deyişle yapabileceğin, yapabileceğini düşündüğün kadardır” dedi.

AĞACA BİLE SELAM VERİN

İkinci baharlarını yaşayan yaşlılara tesviyeler vererek konuşmasına devam eden Koç, 60 yaşında olan birinin kendini yenileme dönemine girdiğini ifade ederek, bu sürecin iyi değerlendirilmesi durumunda ikinci baharın da sağlıklı ve güzel geçebileceğini söyledi.“Yaşam Yokuşunda Savaşımızda kendimizi yenileyecek faaliyetlerde davranışlarda bulunmalıyız” diyen Koç, “ Bunlardan en basiti selam vermektir. Esas selam ise tanımadığımız kişilere verdiğimiz selamdır. Size tavsiyem yollarda oyun oynayan çocuklara kızmak yerine selam verip başını okşayın,  okşayın ki ömrünüz uzasın. Madde ile manayı birleştiren şey simyadır. Neye selam verin biliyor musunuz? Ağaca selam verin, çiçeğe selam verin, yaşam yokuşunuzdaki savaşı kolaylaştırın. Bu olay size iç huzur sağlar” şeklinde konuştu.

Müslümanlıkta gurura yer olmadığını dile getiren Koç, bir hata yapınca özür dilemenin bir erdem olduğunu söyledi. Cahit Sıtkı’nın 35 yaş şiiriyle konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. Savaş Koç dinleyicilere katılımlarından dolayı Esenler Belediyesi’ne ise ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Diğer Haberler