Eklenme tarihi 10 Ocak 2014
ABONE OLVerem’i Unutma, Unutturma!
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki okullarda bilgilendirme seminerleri verdi.
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki okullarda bilgilendirme seminerleri verdi.
Verem konusunda toplumun bilgilendirilmesı için her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta, ülkemizde Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak kutlanıyor. Hafta münasebetiyle Esenler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri de, 6 Ocak Pazartesi gününden itibaren ilçedeki 8 okul ile Esenler Halk Eğitim Merkezi’nde verem (tüberküloz) seminerleri verildi. Seminerlerde hastalıktan nasıl korunacağı, tedavi aşamaları ve bu konuda toplumun nasıl bilinçleneceği anlatıldı.
SÜREKLİ DÜŞÜYOR AMA…
Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz hastalığına yakalananlar, ülkemizde her yıl azalıyor. Ancak, uzmanlar sinsi bir hastalık olan tüberküloz konusunda her zaman duyarlı olunması gerektiğini söylüyorlar. Sağlık Bakanlığı, 2005-2006 yıllarında Türkiye genelindeki yaklaşık 21 bin verem (tüberküloz) vakasının 2012’de 14 bin 691’e düştüğünü bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve ölüm hızları düşmektedir. Buna rağmen dünyadaki tüberküloz vaka sayısı halen çok yüksektir. Türkiye’de yılda yaklaşık 13-14 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6 oranında azalmaktadır. 2005-2006 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 21 bin tüberküloz vakası varken 2012 yılında kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 14 bin 691’e düşmüştür. Hastaların yüzde 59’u erkek, yüzde 41’i kadındır. Hastaların yüzde 64’ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36’sında akciğer dışındaki organlar (lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb) tutulmuştur. Hastaların yüzde 1,8’i yabancı ülke doğumlu hastadır.”
Dünya genelinde tüberkülozla ilgili en önemli tehlikenin, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmamaları veya tedavilerini yarım bırakmasıyla gelişen ilaç direnci olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
“Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Dirençli vakalar da dahil tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda yok olmaktadır. Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasında hasta, tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.”