Eklenme tarihi 30 Kasım 2018
ABONE OLVefatının 20. Yılında Asım Köksal
Esenler Belediyesi, "İslâm Tarihi" adlı 18 ciltlik eseriyle, İslâm tarihi üzerine yazılmış en geniş eseri kaleme almış Mustafa Asım Köksal'ı vefatının 20. yılında andı.
Esenler Belediyesi, “İslâm Tarihi” adlı 18 ciltlik eseriyle, İslâm tarihi üzerine yazılmış en geniş eseri kaleme almış Mustafa Asım Köksal’ı vefatının 20. yılında andı.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Kayseri Kültür ve Tanıtım Platformu ile ortaklaşa “Vefatının 20. Yılında Mustafa Asım Köksal” isimli anma programı düzenledi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Ümit Özkan, Kayseri Kültür ve Tanıtım Platformu yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
LİSEDE HOCAMIZI ÇOK OKUDUK
Programın açılış konuşmasını yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Asım Köksal Hocayı sadece İslâm tarihçisi olarak değil, aynı zaman Türkiye’nin siyasi tarihçisi olarak da görmek gerektiğini belirterek, “Bugün Türkiye’de bazı şeyleri söylemek ve yapmak çok kolay. Hocamızı anarken, Türkiye’de bazı şeyleri söylemenin ve yapmanın kolay olmadığı bir dönem de Siyer-i Nebi kitabı yazmış bir kahramanı bugün burada yâd ediyoruz. Bizim lise yıllarımızda en çok okuduğumuz kitaplardan biriydi ‘İslâm Tarihi’ kitabı. Hepimizin istifade ettiği ve özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinde İslâm dünyasında bilimsel çalışmalarda ve akademik çalışmalarda Türkiye’nin adından neredeyse hiç bahsedilmediği yıllarda Dünya Siret Ödülü alarak önemli bir katkı ve hizmet sunmuştur. Rabbim rahmetiyle muamele eylesin” şeklinde konuştu.
MİSAFİRPERVERLİĞİ DÜSTUR EDİNMİŞTİ
Merhum Mustafa Asım Köksal’ın oğlu Salih Köksal, babasının misafirperverliğinden ve çalışkanlığından bahsederek, “Sabah namazı ile başlayan gayreti, -mecali ve takati kalmayacak derecede- yatsı namazıyla son buluyordu. Hayatının son dokuz gününü hastanede geçirmişti, o ana kadar istisnasız olarak devletin kendisine verdiği izin haricinde bir gün dahi izin kullanmamıştır. Hacı annemin evde olmadığı vakitlerde eve hangi misafir geldiyse hepsine kendi elleriyle evde bulunan yiyeceklerden ikram hazırlayıp sunduğunu biz daha sonra çok kişiden dinledik. Misafirperverliği kendine düstur edinmiş bir insandı. Vakti de nakdi de boşa harcamamayı bize her zaman tavsiye ederdi. Sohbetine gelen kimseyi reddetmeden meramları veya dertleri varsa onları dinler, ondan sonra da nasihat eder ve ikramda bulunmayı severdi” ifadelerini kullandı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLİĞİ YOLUNDAYDI
“Asım Hoca Peygamberimizi bana sevdiren kişidir” diyen İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu ise şunları söyledi:
“İmam hatip yıllarından itibaren bana Peygamberimizi sevdiren insandır. Asım hoca bir tarikatın, cemaatin yada bir grubun adamı değildi. Müslüman kardeşliğiyle yolunda kalmış bir insandı. Asım hoca Resullullah’ı sevdirmek, asr-ı saadeti insanlara o yaşam ruhuyla, tatla, lezzetle aktarabilme gayretinde olmuştur. Akademik kasıntılara girmemiştir. Asım Hoca bize Peygamberimizi, asr-ı saadeti, siyeri sevdirdi.”