Eklenme tarihi 11 Şubat 2016
ABONE OLUlu Hakan’a Vefa
Sultan II. Abdülhamid Han, 98. ölüm yıldönümünde Esenler'de anıldı.
Sultan II. Abdülhamid Han, 98. ölüm yıldönümünde Esenler’de anıldı.
Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi ile ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Sultan II. Abdülhamid’in 98. ölüm yıldönümü münasebetiyle “2. Abdülhamid ve Şehircilik” paneli gerçekleştirdi. Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı ve çok sayıda Esenlerli katıldı. Tarih ve Medeniyet Dergisi Genel Yayın Müdürü Mehmet Fatih Can moderatörlüğünde gerçekleşen programda; Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu ve Dr. Ahmet Uçar ile Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Can konuşmacı olarak yer aldı.
ABİDE YAPILARA İMZA ATTI
Paneldeki ilk konuşmacı Tarih ve Medeniyet Dergisi Genel Yayın Müdürü Mehmet Fatih Can, 2. Abdülhamid Han’ın şehircilik ve mimari anlayışını ‘muhteşem’ olarak nitelendirerek,”Günümüzde bile şehrimizin en muhteşem abide yapıları O’nun imzasını taşıyor. Sadece İstanbul’da değil bütün imparatorluk çapında büyük bir mimari ve inşai hareket başlatan on binlerce okul açan bir padişahtan bahsediyoruz. Devletin sonunun geldiğini bile bile imparatorluğunun uzak vilayetlerinde bile çok ciddi imar faaliyetleri vardı” diye konuştu.
ENBİYE NİZAMNAMESİ ŞEHİRLEŞMEYİ BAŞLATTI
Abdülhamid Han’ın şehrin dokusu için ‘Enbiye Nizamnamesini’ yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, “Abdülhamid Han’ın tahta çıkış zamanıAvrupa’nın baskı uyguladığı, dış borçların biriktiği ve iç muhalefetin arttığı döneme denk gelmiştir. Sultan bu sorunlara rağmen çevre ve şehircilik alanında büyük öneme sahip ‘Enbiye Nizamnamesini’ yürürlüğe koymuştur. 50 yıl yürürlükte kalan bu nizamname neticesinde cadde ve sokakların genişletilmesi, sokakların aydınlatılması, kaldırımların döşenmesi gibi çalışmalarla şehir dokusu disiplin altına alınmıştır” şeklinde konuştu.
ABDÜLHAMİD’İN DEV PROJELERİ
2. Abdülhamid Han döneminde hazırlanan projeler hakkında konuşan panelist Dr. Ahmet Uçar, şöyle konuştu:
“Abdülhamid Han zeki, yumuşak huylu, mütevazı, etkileyici, kültürlü, irfan sahibi olan bir padişahtı. O’nu gören bazı yabancı devlet yetkilileri ‘sıradan bir paşa gibi yaşıyor’ demişler. O’nunla görüşüp de O’nun etkisi altında kalmayan çok az diplomat vardır. Abdülhamid Han’ın döneminde hazırlanan projelerden bazıları şunlardı; GAP Projesi, Konya Ovası Sulama Projesi, Adana Ovası Sulama Projesi üzerinde de çalışılıyor. Abdülhamid Han birçok proje gerçekleştirdi. Hastaneler, mektepler, demir yolları ve tersaneler kurdu. 1876’da ilk tüp geçit projesi yapıldı. Bu proje sunulduğu dönemde savaş yılları olduğu için proje değerlendirmeye bile alınmıyor.”
İMAR VE İNŞA USTASI
Paneldeki son konuşmacı Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Can ise mimari ve sanatın milli kimliğin oluşması için önemli meseleler olduğunu vurgulayarak, “Türk’ün çekildiği her bölgede eserleri yok ediliyor. Sebebi Türk’e duyulan hınç değil Türk’ü unutturmaktır. Abdülhamid’in hala bilmediğimiz çok yanı var. II. Abdülhamid, imar ve inşa ustasıdır fakat bu mimari çalışmalarının yeterince üzerinde durulmadı” şeklinde konuştu.
Panel, soru – cevap bölümünün ardından sona erdi.
TORUNLARINDAN DUA
II. Abdülhamid’in torunları ayrıca Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün organize ettiği ‘Önderlerin İzinde’ programları kapsamında Ulu Hakan’ı Çemberlitaş’taki türbesinde dualarla andı. Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden programa katılan gençler kabir başındaki Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar etti.
ÖĞRENCİLERE ABDÜLHAMİD’İ ANLATTI
Kültür Tarihçisi Yazar Süleyman Zeki Bağlan da, Sultan II. Abdülhamid’in gençlere örnek olacak manevi dünyasını anlattı. Bağlan, ayrıca Sultanahmet’teki Alman Çeşmesi’nin başında II. Abdülhamid’in nasıl bir devlet adamı olduğu ile ilgili şunları akatrdı: “Bütün dünya Osmanlı’yı yıkmak ve İsrail’i kurmak için çalışmalar yürüttü. Albülhamid Han bunları görüyordu ve hazırlıklarını ülke dağılmasın diye yürütüyordu. O’nunla ilgili aklımızdan çıkarmamaız gereken mesele İttihad-ı İslam için yani İslam Birliği için yürüttüğü çabalardır” diye konuştu.