Eklenme tarihi 10 Kasım 2017
ABONE OLTürkçe Ve Arapça Öğrenmek İstiyorlar
Türk ve Suriyeli kadınlar, Esenler'de bir araya gelerek Türkiye'deki mevcut durumlarını, yaşadıkları sorunları, talep ve çözüm önerilerini konuştular. Kadınlar, iletişim ve kardeşliklerinin sürekliliği için birbirlerinin dillerini öğrenmek istiyorlar.
Türk ve Suriyeli kadınlar, Esenler’de bir araya gelerek Türkiye’deki mevcut durumlarını, yaşadıkları sorunları, talep ve çözüm önerilerini konuştular. Kadınlar, iletişim ve kardeşliklerinin sürekliliği için birbirlerinin dillerini öğrenmek istiyorlar.
Esenler Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün, Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ortaklığında hayata geçirdiği “Suriyeli Mültecilerin Yerel Halk ile Barış İçinde Yaşamasının Desteklenmesine Yönelik Yerel Yönetimlerin Desteklenmesi” projesi kapsamında Türk ve Suriyeli 240 kadın bir araya geldi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki yemekli toplantıya; Esenler Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Cemal Bolat, WALD Akademi Direktörü Hülya Alper ve Suriyeli Kadınlar Derneği Başkanı Maisaa Said de katıldı. Toplantıda Suriyeli kadınların mevcut durumları, yaşadıkları sorunlar, talepler ve çözüm önerileri konuşuldu.
SAVAŞTAN EN ÇOK KADINLAR VE ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Programda konuşan Esenler Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Cemal Bolat, savaştan en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu hatırlatarak, “Savaşlar tüm insanlığı olumsuz etkilemektedir. Özellikle kadın ve çocuklar daha fazla zarar görmektedir. Suriye’den ülkemize hicret eden siz kardeşlerimiz sosyal, kültürel ve eğitim anlamında belediyelerimiz ve STK’larımız katkı sağlamaktadır. Bundan böyle de topluma uyum ve entegrasyon konusunda yardım ve yönlendirmelerimiz devam edecek” dedi.
BÜYÜK BİR AİLE OLDUK
Suriyeli kadınlar ve çocuklarla büyük bir aile olduklarını belirten WALD Akademi Direktörü Hülya Alper, “Şu ana kadar 6 belediyede toplam 1.200 kadın ve çocuğa ulaştık ve onlarla çeşitli programlar gerçekleştirdik. Benim 10 kişilik bir ailem vardı ama artık bu proje kapsamında o kadar yakın ilişkiler ve duygular gelişti ki, şimdi kendimi 1.210 kişilik devasa bir ailenin üyesi olarak görüyorum” diye konuştu.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU
Suriye’deki savaştan kaçarak 2 yıl önce Türkiye’ye yerleşen Suriyeli Kadınlar Derneği Başkanı Maisaa Said, Suriyeli kadınların Türkiye’de karşılaştığı sorunlarla ilgili bir konuşma yaptı. Said; özellikle yeni doğan bebeklerine kimlik alma konusunda yaşadıkları sıkıntılardan ve okula devamlılıkta yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Ayrıca belediyelerin kış döneminde Suriyeli ailelere kıyafet, yakacak ve gıda yardımı temin edilmesi gibi istekleri olduğunu aktardı.
İLETİŞİM VE KARDEŞLİK İÇİN DİL ÖĞRENMEK İSTİYORLAR
Programa katılan Suriyeli ve Türk kadınlar, kardeşlik ilişkisi içinde olduklarını belirttiler. Birbirleriyle daha iyi iletişim kurabilmek ve kardeşliklerini sağlamlaştırabilmek için Türk kadınlar Arapça, Suriyeli kadınlar da Türkçe eğitimi almak istediklerini dile getirdiler.