Eklenme tarihi 28 Ekim 2013
ABONE OLTeknoloji Bağımlılığı Masaya Yatırıldı
Tüm dünyada yaygın olarak görülen "teknoloji bağımlılığı" 2. Uluslar arası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde masaya yatırıldı. Kongrede konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Sosyal hayat her zaman için kuşatıcıdır ve motive edicidir. Bu bağlamda biz yerel yöneticilere düşen çok önemli görev, hayatın sosyalleşmesi için sosyal alanları açmaktır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) tarafından düzenlenen, Esenler Belediyesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi sponsorluğunda gerçekleştirilen 2. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.Teknoloji bağımlılığı ile ilgili farkındalık yaratmak, çözümler bulmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla organize edilen kongreye; Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Aydın, Kültür Toplum ve Aile Derneği (Kült) Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ve dünyanın birçok ülkesinden alanında söz sahibi uzman ve akademisyenler katıldı.KÜLT Derneğini tanıtan kısa bir sinevizyon gösterimiyle başlayan Kongre, açılış konuşmalarıyla devam etti. Kongrede konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, teknoloji bağımlılığı ile dünyada yapılan araştırmalara dikkat çekerek, teknolojinin olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri de olduğuna vurgu yaptı.
İNSANOĞLU BULDUĞU TEKNOLOJİNİN ESİRİ OLABİLİYOR
Prof. Dr. Yılmaz’ın ardından konuşan Milli Eğitim Bakan YardımcısıOrhan Erdem de teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte çekilmez hale getirdiğini de söyleyerek, “İnsanoğlu, kendi bulduğu teknolojinin esiri olabiliyor” dedi. Gittikçe ilkokul çağına kadar inan bir teknoloji bağımlılığının yaşandığını söyleyen Erdem, kongrenin farkındalık oluşturma konusunda önemli olduğunu vurguladı.Yılmaz’ın konuşmasının ardından konferanslara geçildi. Konferansı veren Kaliforniya Üniversitesi Yaşam Sürekliliği Merkezi Yöneticisi Psikiyatri Prof. Dr. Gary Small, “Yeni Teknolojilerin Beyin ve Davranış Üzerindeki Etkisi” konulu bir sunum yaptı.Konferansın ardından Kongre, Kültür Toplum ve Aile Derneği (Kült) Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülşen Öztürk’ün konuşmasıyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, teknoloji bağımlılığının insanın hayatını tehdit eden tıp hastalıklarından biri olarak kabul edildiğini söyledi. Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi insanları hayatı özünden uzaklaştırdığını belirten Öztürk, bu anlamda düzenledikleri kongrede, teknoloji bağımlılığıyla ilgili farklı bakış açılarını ve çözüm önerilerini masaya yatırılacağını belirtti.
“HAYAT SOSYALLEŞMEKLE GÜZELDİR”
Kongrede konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise; bugün modernleşmeyle beraber hayatımızın tam da merkezinde yer alan, herkesi ilgilendiren ve bugün itibariyle farklı bilim dallarının da konusu olan teknolojinin, hayatımıza çok güzel fırsatlar sunmasına rağmen çok ciddi tehdit alanları da oluşturduğunu söyledi. Kongrenin teknolojiyle ilgili gelecek nesillerin şekillendirilmesi perspektifinde bir bilgi kongresi niteliğinde olduğunu belirten Göksu, böyle bir kongrede Esenler Belediyesi’ni paydaş olarak gördükleri için Kült Derneği’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne teşekkür etti.“Hayat sosyalleşmekle güzeldir” diyen Göksu, “Sosyal hayat her zaman için kuşatıcıdır ve motive edicidir. Bu bağlamda biz yerel yöneticilere düşen çok önemli görev, hayatın sosyalleşmesi için sosyal alanları açmaktır” dedi.
Esenler Belediyesi olarak teknoloji bağımlılığına karşı önlem niteliğindeki projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Göksu, özellikle madde bağımlılığı konusunda yapılan çalışmalara vurgu yaptı. Esenler’deki madde bağımlısı çocukları tespit ederek, rehabilite edip meslek sahibi yaptıklarını söyleyen Göksu, Esenler’deki çocukların teknolojiyi bilgiyi üretmek ve tüketmek için kullanmaları ve doğru bilgiye ulaşmak için kendisine katkı sağlamaları için Türkiye’de bir ilk olan yüzde 100 Djital Kütüphaneyi hizmet açtıklarını söyledi.
Şimdi de yeni bir projeyi hayata geçireceklerini kaydeden Göksu, “Bilgi parkları” kuracaklarını söyledi. Bilgi parkları ile çocukların bilimi öğreneceklerini vurgulayan Göksu, “Bu bilgi parklarıyla çocuğumuzu hayatın içerisinde şehrin ortamına katmaya çalışıyoruz” dedi. Göksu, konuşmasını şöyle devam etti:
“ Umarım ki bu kongreden çıkan sonuçlar çerçevesinde; bizim yapacağımız her türlü sosyal ve kültürel projelerle, bilginin bize verdiği güçle şehirlerimizi bilgi şehirlerine dönüştürürken, umut şehirlerini birlikte inşa eder; ahlakı, erdemi, insan yüzlü şehirlerin insanlarını insanla buluşturur ve gerçekten dostluğun merkeze alındığı, insanlığın ve ahlakın merkeze alındığı şehirleri çocuklarımızla birlikte büyütür ve geliştiririz”
FİZİKSEL GELİŞİM KADAR RUHSAL GELİŞİM DE ÖNEMLİ
Göksu’ nun ardından konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise; KÜLT Derneğinin bağımlılıkla mücadele konusundaki çalışmalarının övgüye değer olduğunu söyledi.Sosyal medyaya dikkat çeken Vali Mutlu, “Sosyal medya üzerinde hiç tanımadığınım yüzünü görmediğiniz sesini duymadığınız; ama fikirlerini rumuzda beyninizde hissettiğiniz çok uzaktaki arkadaşlarımızla artık konuşmaya başladık ve arkadaşlarımızın sayısı çoğaldı. Fakat ortaya bir bağımlılık çıktı. Dolayısıyla bir sorgulama içerisine girmemiz gerektiğini hep birlikte düşünüyoruz. Bu yeni arkadaşlarımızın bizim üzerimizde nasıl bir bağımlılık yarattığını, bir mutluluk verip vermediğini tahlil edip ve bunun üzerinde ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
Vali Mutlu’nun ardından konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müeezinoğlu ise; Kongreye katılmış olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Dünya Sağlık Örgütünün sağlıklı insanı ‘ruhen ve fiziken sağlıklı olma hali’ olarak tanımladığını belirten Bakan Müezzinoğlu, ruhsal sağlığın anne karnında başladığını belirtti. Fiziksel gelişim kadar ruhsal gelişimin de önemli olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, bir insanın ruhsal ve fiziksel sağlığının bir bütün olarak gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, dünyanın artık sadece zekayı konuşmadığını ruhsal ve sosyal zekayı da konuştuğunu belirterek, toplum sağlığına dikkat çekti. Bakan Müezzinoğlu, “ Çağın bütün imkânlarından istifade etmek; ama insanın ruhen ve fiziksel birlikte gelişmesini merkeze almak lazım” dedi. Müezzinoğlu, bu konuda herkse çok önemli görevler düştüğünü kaydetti.Yapılan konuşmaların ardından Kongre paneller ve konferanslarla devam etti.