Eklenme tarihi 18 Kasım 2016
ABONE OLTasavvuf, Sözden Öncesini Anlamaktır
“Yunus Divanı”nda konuşan Araştırmacı - Yazar Mustafa Tatcı, "Tasavvuf, 'kün'den yani 'söz'den önceki hali anlama sanatıdır" dedi.
“Yunus Divanı”nda konuşan Araştırmacı – Yazar Mustafa Tatcı, “Tasavvuf, ‘kün’den yani ‘söz’den önceki hali anlama sanatıdır” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Yunus Divanı” programında Araştırmacı – Yazar Mustafa Tatcı, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, mutasavvıf-şair Yunus Emre’yi ve Divan’ını anlattı.
İLAHİYAT ALLAH’A AİT SÖZ DEMEKTİR
Yunus Divanı gibi divanlara neden ilahiyat denildiğini anlatan Tatcı, “Yunus Emre gibi zatların divanlarına niye divan-ı ilahiyat deniyor? İlahiyat, Allah’a ait sözler demektir. Söz nasıl Allah’a ait oluyor? Peygamberimize Cebrail (a.s) tarafından gelip ağzından dökülen sözler nasıl Kur’an oluyorsa, Yunus’un ağzından çıkan sözler de ilahi oluyor” dedi.
KİMLİK HAKİKATİ EZELDENDİR
Yunus Divanı’ndaki hakikatle ilgili dizeleri çözümleyen Mustafa Tatcı, tasavvufa dair, “Kimliğimizle ilgili olan hakikat ezelden gelir. Tasavvuf, İslam ve Kur’an denilen hakikat kendi aslıyla tanışmaktan başka bir şey değildir. Mantıku’t Tayr’da kuşlar kendine doğru uçar. Bu varlık aleminin Kaf Dağı senin vücudundan ibarettir. Tasavvuf ‘kün’den yani ‘söz’den önceki hali anlama sanatıdır” ifadelerine yer verdi.