Eklenme tarihi 31 Temmuz 2018
ABONE OLTarih Kitapları Yeniden Yazılmalı
"Kitap Aşkına Esenler Yaz Kitap Günleri"nde söyleşi veren Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Tarih kitaplarımız adeta bir İngiliz tarafından yazdırılmış gibi yanlış bilgiler içeriyor. Hatalı tarih yazan kişilerin yazdıkları düzeltilmezse gençler tarihini bilmeyen ve tarihine, ecdadına düşman kişiler olur" dedi.
“Kitap Aşkına Esenler Yaz Kitap Günleri”nde söyleşi veren Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Tarih kitaplarımız adeta bir İngiliz tarafından yazdırılmış gibi yanlış bilgiler içeriyor. Hatalı tarih yazan kişilerin yazdıkları düzeltilmezse gençler tarihini bilmeyen ve tarihine, ecdadına düşman kişiler olur” dedi.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Kitap Aşkına Esenler Yaz Kitap Günleri” kapsamında Esenler Dörtyol Meydanı’nda okuyucularıyla buluşarak, tarih kitaplarının güvenilirliği ve yanlış öğrenilen tarihin nesiller üzerindeki etkilerinden bahsetti.
HATALAR DÜZELMEZSE BİRLİĞİMİZ PARÇALANIR
Tarih kitaplarının yeniden yazılması gerektiğini belirten Şimşirgil, şunları söyledi:
“Bize okul yıllarımızda doğru diye okutulan tarih kitapları vardı. Daha sonra akademisyen oldum ve bu kitaplarda anlatılanların yalan olduğunu öğrendim. Daha doğrusu, bizlerin doğru diye okuduğu bir çok tarih kitabının bilgileri ne yazık ki yanlış. Bunları bilerek mi yapıyorlar veya fark etmeden mi bu yanlış bilgileri kitaplara ekliyorlar bilemiyorum. Bazı kişiler bilerek yaparlar bunu, bazı kişiler de bilmeden yapar ama geçmişe baktığımız zaman sanki adeta bir İngiliz bizim tarih eserlerimizi yazdırmış gibi. Malûm, dil devrimi yaşadık, eskiyle bağlarımızı kopardık, eski kitaplarımızı okuyamaz hale geldik. Bizim hocalarımız Batı’dan aldıkları kitapları çevirdiler, Batılıların bizim hakkımızda yazdığı tarih kitaplarından bilgileri aldılar ve ortaya neredeyse düzeltilemeyecek bir tarih çıktı. Bu hataların farkına vardığımda ‘Sadece öğrencilerime ders vermekle kalmamalıyım, kitaplarım daha büyük kitlelere ulaşmalı’ dedim. ‘Kitaplarım bulunmalı, kitaplarım okunmalı’, diye düşünerek kitap yazmaya başladım. Evet, bazen bilgileri ve beyinleri sarsıyorum. ‘Böyle bir şey olur mu?’ diye düşünülüyor, onlarla da tartışıyorum. Açık açık söylüyorum, ‘Kardeşim seninki doğruysa sen beni inandırırsın ama eğer bu doğruysa buna inanılır’ diyorum. Eğer hatalı tarih yazan kişilerin yazdıkları düzeltilmezse benim gençlerim tarihine düşman, tarihini bilmeyen, ecdadına düşman kişiler olur. Bunun sonucunda da milli birlik ve beraberliğin parça parça olduğu nesiller ortaya çıkar. Bu yüzden akademisyenler olarak bizim doğruları göstermemiz gerekiyor. Ben böyle düşünüyorum, bunu savunuyorum ve bunu yazıyorum.”
GENÇLERİN TARİH HEYECANI VE MERAKI VAR
Konferans verdiği yerlerde gençlerin tarihe karşı heyecanlarını fark ettiğini fakat bu gençlerin ecdadımızı tanımadıklarını söyleyen Şimşirgil, “Gençler, Osman Gazi’yi, Orhan Gazi’yi, Kanuni’yi, Alparslan’ı, Taptuk Buğra Han’ı, Gazneli Mahmut’u o velileri evliyaları tanıdığı zaman heyecanları daha da artacak. Hangi alanda olursa olsun en güzel işleri yapacak, ahlakları en güzel olacaktır” ifadelerine yer verdi.