Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 3 Ocak 2019

ABONE OL

Âşık, Mürşid-i Kâmil İle Tamamdır

"Erenler Mektebi"nde Kırımlı Selim Divane'nin "Ariflerin Delili ve Müşkillerin Anahtarı" kitabı üzerine sohbet eden Dr. Mustafa Tatcı, "Mürşid-i kâmil bulmak son derece güçtür. Bir âşık, mürşid-i kâmil bulduğu zaman onun işi tamamdır" dedi.

“Erenler Mektebi”nde Kırımlı Selim Divane’nin “Ariflerin Delili ve Müşkillerin Anahtarı” kitabı üzerine sohbet eden Dr. Mustafa Tatcı, “Mürşid-i kâmil bulmak son derece güçtür. Bir âşık, mürşid-i kâmil bulduğu zaman onun işi tamamdır” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Erenler Mektebi” programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda Araştırmacı-Yazar Dr. Mustafa Tatcı, Kırımlı Selim Divane’nin “Ariflerin Delili ve Müşkillerin Anahtarı” kitabında “Mürşid-i kâmil bulmak ve onun alametleri” bölümünü ele aldı.

MÜRŞİD-İ KÂMİLE BAĞLANMAK GEREK

Tatcı, önce mürşid-i kâmilin anlamını açıklayarak şunları aktardı:

“Mürşid-i kâmilin kim olduğu aslında kitapla öğrenilecek bir şey değildir ama bu kitapta nasıl açıklandığına bakacak olursak diyor şöyle diyor; ‘O kimsedir ki, sözü özüne uygun olur. Kuvvet ve doğruluk sahidir. Gerektiği zaman dervişin ufkunu açar, gerektiğinde dervişi durdurur.’ Aslında mürşid-i kâmili arayıp bulmak ve ona bağlanmak herkese farzdır. Nitekim Allah-u Teala ‘Eğer bilmiyorsanız zikir ehline sorun’ diye buyurur ayetinde. Bunun izahı, ‘Mürşid-i kamil bulup ona bağlanarak, onun zikriyle zikredin,’ demektir. Kendi kendimize zikir yapamaz mıyız derseniz eğer, elbette yapabilirsiniz. Namazdan sonra çektiğimiz tespihler zikirdir. Resulullah Efendimiz’e ‘Zikrin en efdali nedir?’ diye sorduklarında, ‘La İlahe İllallah’tır demiştir. İlahi isimleri zikretme ise mürşid kontrolünde olmalıdır. Kendi başınıza yaparsanız ayaklarınız yerden kesilir, o esmanın kudreti tecelli eder onunla baş edemezsiniz. Ama şuna dikkat edin, dervişler iddia sahibi olmazlar, irfan sahibidirler. ‘Biz şöyleyiz, biz böyleyiz’ diyenlerin yanından kaçmak lazım. Tasavvufun hedefi kendini ve Hakk’ı bilmektir. Şimdi bana ‘Evliya olmak için mürşit şart mı, nefs merhalelerini tamamlamak için tasavvufa iştirak etmek gerekli mi?’ sorularını soruluyor, eğer ihtiyacınız varsa gereklidir, yoksa değildir, diyorum. Bu tür soruların cevabı, gönlün ihtiyacına göredir.”

MÜRŞİD-İ KÂMİLİ BULMAK ZORDUR

Tasavvufta mürşidin dört kapısından bahsedildiğini aktaran Tatcı, “Bir mürşit; şeriat, tarikat, marifet, hakikate mamur olmalıdır, eğer bunlardan birisi eksik olursa mürşit olamaz. Mürşid-i kâmil bulmak son derece güçtür. Bir âşık, mürşid-i kâmil bulduğu zaman onun işi tamamdır. Mürşid-i hakikiyi bulmak zordur. Allah’ı bulmak kolay, O’na götürecek ilahi tasdiki gerçekleştirecek kâmil bir mürşide bulmak zor. Melekler Adem’e secde etti dikkat edin. ‘Allah Adem’e secde edin’ dedi. Ne hikmetse bu, koca bir kitap konusu olabilir. Bu hikmet hepimizde gizli, kadın erkek fark etmez. O Adem’i bulup ona secde et, o zaman işin kolay. Aslında bu kadar dersten maksat bu Adem meselesini çözmenizdir. Mısri bu noktada şöyle der, ‘Secde eyle Adem’e ta kim Hak’a kul olasın.’ Neden Ademiyyet peki? Adem’den, Adem kavramından uzaklaşan Hakk’tan da uzaklaşır. Onun için mürşid-i kâmil bulmak zor, Hakk’ı bulmak, anlamak kolaydır” sözlerine yer verdi.

Diğer Haberler