Eklenme tarihi 9 Kasım 2018
ABONE OLSanat Tüm İnsanlığa Özgüdür
"Usta Çırak Buluşmaları"nda Esenlerli kaligrafi ve hat öğrencilerine, geleneksel sanatlar ve yazı sanatından bahseden sanatçı Dr. Savaş Çevik, "Sanatta ayrım olmaz, sanat dalları bütün insanlar içindir" dedi.
“Usta Çırak Buluşmaları”nda Esenlerli kaligrafi ve hat öğrencilerine, geleneksel sanatlar ve yazı sanatından bahseden sanatçı Dr. Savaş Çevik, “Sanatta ayrım olmaz, sanat dalları bütün insanlar içindir” dedi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün “Usta Çırak Buluşmaları” programı kapsamında sanatçı Dr. Savaş Çevik Esenlerli gençlerle buluştu. Çevik, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde, Esenler Sanat Evi (ESEV) kaligrafi ve hat öğrencilerine geleneksel sanatlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
İNSANLIĞIN İLK SANATI YAZIDIR
Hem kaligrafi hem grafik hem de hat üzerine geniş bir alanda çalışmalarını sürdüren Çevik, insanların ilk uğraşlarının sanat olduğunu, ticaret ve ekonomi gibi alanların daha sonra ortaya çıktığını belirterek, “İnsanlığın ilk sanatı yazıdır. Tarih yazıyla başlıyor ve yazı tüm sanat dallarının temeli; çünkü iletişim ve yazı olmadan hiçbir şey yapılamaz. Resim ve yazı ilişkisi çokönemli ve bu ikili sanatın ilk temellerini oluşturur” dedi.
SANATTA AYRIM OLMAZ
Tüm sanat dallarının bütün insanlara özgü olduğunu söyleyen Çevik, “Avrupa’dan çıkan her sanatı tüm insanlar algılayabilir, o sanattan zevk alabilir. Dolayısıyla sanatta, din veya siyasi gruplarda olduğu gibi bir ayrım söz konusu değil. Bunun dışında her milletin kendine özgü olan tarihinden, dininden, coğrafyasından ortaya çıkan ve o millete özgü ulusal bir sanattan da bahsedebiliyoruz. Bu sanata geleneksel veya klasik sanatlar diyebiliriz. Bizim Geleneksel Türk Sanatımız, genel Türk sanatlarından farklı olarak algılanamaz ve genel dünya sanatlarından da farklı bir şekilde yorumlanamaz ama kendine özgü yorumlama biçimlerine de sahiptir. Mesela hat, tezhip, ebru, çini gibi sanatların tamamının başka ulusal sanatlarda da olduğunu görüyoruz. Bir sanatı geleneksel sanat kılan iki unsur vardır; bunlardan bir tanesi konu, ikincisi de kullanılan malzeme ve yöntemlerdir. Geleneksel Türk minyatürü ile geleneksel Batı minyatürü arasındaki fark en başta konuların farklı olmasıdır. Yoksa minyatür, yazı bütün milletlerde vardır” diye konuştu.