Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 20 Nisan 2018

ABONE OL

Osmanlı Arşivi Beni Hep Şaşırtıyor

"Zevk-i Tahattur" programında "Osmanlı'yla irtibata geçtikten sonra hayat budum" diyen Araştırmacı Yazar Mehmet Genç: "Osmanlı'yı tanımak hiç kolay değil. 60 senedir hala arşive gidiyoruz ve arşivde hala şaşırdığım şeyler karşıma çıkıyor" dedi.

“Zevk-i Tahattur” programında “Osmanlı’yla irtibata geçtikten sonra hayat budum” diyen Araştırmacı Yazar Mehmet Genç: “Osmanlı’yı tanımak hiç kolay değil. 60 senedir hala arşive gidiyoruz ve arşivde hala şaşırdığım şeyler karşıma çıkıyor” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği, her ay değerli şahsiyetlerin hayatlarının konuşulduğu Zevk-i Tahattur programının bu ayki konuğu, Türkiye’de birçok üniversitede görev yapmış, “Osmanlı İktisat Tarihi” alanında verdiği çalışmalarla tüm dünyada ilgi uyandırmış önemli tarihçilerden Araştırmacı Yazar Mehmet Genç oldu. Yöneticiliğini İstanbul İl Kültür Ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın yaptığı program, Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki Otağ-ı Hümayun’da gerçekleşti.

GEÇMİŞİ ARAŞTIRDILAR AMA ÖZGÜNDÜLER

Araştırmacı-Yazar Genç, günümüzde yönetim şekli konusunda Osmanlı’nın taklit edilmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyerek, “Osmanlılar asla geçmişi tekrar etmediler. Bu sayede Türk ve İslâm dünyasında en uzun ömürlü ve en derin kökleri olan siyasi sistemi meydana getirdiler. ‘Eskilerde nasıldı, Abbasiler’de, Selçuklular’da nasıldı?’ diye araştırarak onu öğrendiler ama bildiklerini uyguladılar, orijinal olmaya çalıştılar. Başarılı olmalarının esası bence bunda gizli. Çok zeki insanları seçtiler ve onlara en ağır eğitimleri vererek sonrasında ciddi sorumluluk verdiler. Sistem çok parlak zekalı ve pratik kişilerle çalıştı” ifadelerine yer verdi.

OSMANLI KÜLTÜRÜMÜZÜN ZİRVESİ

Osmanlı’nın kültürümüzün zirvesi olduğunu vurgulayan Genç, şunları söyledi:

“Eğer kreatif bir şey yapmak istiyorsanız, doğduğunuz kültürden bir şey almalısınız. Bir zihin kendi kültürünü tanır ve onunla organik bağlantı içinde olursa o zihin yaşar. Ben Osmanlı’yla irtibata geçtikten sonra hayat budum diyebilirim ve Osmanlı’yı tanımak hiç kolay değil. 60 senedir hala arşive gidiyoruz ve arşivde hala şaşırdığım şeyler karşıma çıkıyor. Osmanlı dünyası çok enteresan bir dünya. Türkler Osmanlı’yı kurdular ama kendilerine temas ettirmediler. Bölgenin bütün yetenekli insanlarını, Türkçe konuşması ve Müslüman olması şartıyla bu faaliyete katılmaya davet ettiler. Böylece dünya tarihinde benzeri olmayan müstesna bir varlık yaşattılar. Osmanlı, kültürümüzün buz dağıdır. Buz dağının altını Osmanlı temsil eder.”

Diğer Haberler