Eklenme tarihi 28 Mart 2017
ABONE OLOnlar ‘cemil Meriç Gönüllüsü’
Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği projeyle "Cemil Meriç Gönüllüleri", görme engelli kitapseverlere düzenli olarak kitap okuyacaklar. Projenin tanıtımında Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, çocukluğunda babasına okuduğu gibi görme engellilere "Jurnal"den bir bölüm okudu.
Esenler Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeyle “Cemil Meriç Gönüllüleri”, görme engelli kitapseverlere düzenli olarak kitap okuyacaklar. Projenin tanıtımında Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, çocukluğunda babasına okuduğu gibi görme engellilere “Jurnal”den bir bölüm okudu.
Esenler Belediyesi, düşünür, yazar, tercüman ve sosyolog Cemil Meriç’in, doğumunun 101. yılına özel olarak, 53. Dünya Kütüphaneler Haftası’nda “Cemil Meriç Gönüllüleri” projesini hayata geçirdi. Proje ile görme engelli vatandaşlar ve kitap okuyamayan yaşlılara, “Cemil Meriç Gönüllüsü” olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar.
“CEMİL MERİÇ GÖNÜLLÜLERİ” BULUŞTU
Projenin tanıtımı, Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’nde yapıldı. Tanıtım programına; Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, “Cemil Meriç Gönüllüsü” çok sayıda ünlü isim ve öğrenciler katıldı. Programa katılan “Cemil Meriç Gönüllüleri” arasında; Sunucu Zeynep Türkoğlu ve Nur Haktan, Gazeteci Cihan Aktaş, Yazar Bilal İşgören, Suavi Kemal Yazgıç ve Suat Köçer de vardı.
KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ İNSANIMIZA ANLATIYORUZ
Projenin amacını anlatan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bir milleti irfanı ve idraki ayakta tutar. Bir milleti kültürü besler. Kültür dünyamıza emek ve değer vermiş bu usta isimlerle nesillerimizi buluşturmalıyız. Bizim değerlerimizle toplumu bir araya getirmek amacıyla bu kültürel hamleyi hayata geçirdik. Sadece görme engelli vatandaşlarımıza kitap okumaktan öte kültürel değerlerimizi de insanlarla buluşturmak istedik. Bu projeyle sadece görme engelli vatandaşlarımıza değil, kitap okuyamayacak durumdaki yaşlı vatandaşlarımıza da kitaplarımızı okuyacağız” diye konuştu.
DÜNYA CEMİL MERİÇ’İ TANIMALI
Cemil Meriç’in ve eserlerinin dünya çapında bilinmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ümit Meriç, “Cemil Meriç, tüm eserlerini gözlerini kaybettiği günden sonra kaleme almıştır. Arjantinli yazar Borges ve Cemil Meriç haricinde kör olduktan sonra bu kadar fazla eser veren üçüncü bir isim dünyada yoktur. Babam, görmeyen gözleriyle 12 eser kaleme almıştır. Cemil Meriç mutlaka dünya çapındaki etkinliklerde tanıtılması gereken bir isim. Bu, Türkiye’nin tanıtımı açısından da çok önemli. Nasıl ki Arjantinli Borges dünyada okunuyorsa, Cemil Meriç’i de dünya okumalı. Eserleri özellikle Arapça ve Farsça’ya tercüme edilmeli” şeklinde konuştu.
8 YAŞIMDA BABAMA KİTAP OKUMAYA BAŞLADIM
Gözleri görmeyen babasına kitap okuduğu günlerden söz eden Meriç, “Babamın ilk okuru annemdi. Ben babama 8 yaşında kitap okumaya başladım, babam o zaman 38 yaşındaydı. İlk okuduğum eserleri yaşım küçük olduğu için pek anlamıyordum ama babama kitap okumaktan çok keyif alıyordum” ifadelerine yer verdi.
CEMİL MERİÇ BİR ÜNİVERSİTEDİR
Cemil Meriç’i nasıl okumak gerektiğini de anlatan Ümit Meriç, “Cemil Meriç bir yazar değil üniversitedir. O’nu okumaya Jurnal kitabı ile başlayabilirsiniz. Böylece sizinle O’nun arasında bir samimiyet kurulmuş olacaktır” dedi.
BABASINA OKUDUĞU GİBİ OKUDU
Prof. Dr. Ümit Meriç, konuşmasının ardından tıpkı çocukluğunda olduğu gibi babası Cemil Meriç’in “Jurnal” kitabından, Fransızca ve Türkçe pasajlar okudu. Böylece görme engelli kitapseverler, Cemil Meriç’in kulağına giden sesten mısralar dinlediler. Ümit Meriç daha sonra “Cemil Meriç Gönüllüleri”ne rozetlerini taktı ve babasının kitaplarını hediye etti.
BİLAL GÖREGEN’DEN CEMİL MERİÇ BESTESİ
Programın sonunda görme engelli şarkıcı Bilal Göregen, Cemil Meriç için bestelediği şarkıyı seslendirdi. Başta Ümit Meriç olmak üzere tüm “Cemil Meriç Gönüllüleri”, şarkıyı çok beğendiklerini dile getirdiler.
“CEMİL MERİÇ GÖNÜLLÜLERİ” PROJESİ NEDİR?
“Cemil Meriç Gönüllüleri” projesiyle, kitap okuyamayan, görme engelli vatandaşlara “Cemil Meriç Gönüllüsü” olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar. Kitap okuyamayan ve yalnızlaşan görme engellilere kitap okuyarak sosyalleşmeleri sağlanacak ve geleceğin Cemil Meriç’leri yetiştirilecek.
Her yaştan kitapsever, “Cemil Meriç Gönüllüsü” olarak görme engellilerle bir araya geliyor, onlara kitap okuyabiliyor, sohbet edebiliyor. Evde, parkta, bahçede, kültür merkezlerinde yani hemen her yerde okunan kitaplar gönülleri birleştiriyor.
Öğrencilerden ev hanımlarına, yazarlardan siyasetçilere ve Türkiye’nin önde gelen çok sayıda ünlü ismine kadar “Cemil Meriç Gönüllüleri” sayısı günden güne artacak. Gönüllüler, görme engelli vatandaşlara kendi seslerinden kitap okudukları gibi, sesli kitaplar da hediye edecekler. Hatta bazen görme engelli kitapseverler, sesli kitabını okudukları yazarlarla bir araya gelecekler ve yazarların kendi seslerinden de kitaplarını takip edecekler.
MERKEZ AÇILMASI PLANLANIYOR
Projenin Esenler’i aşarak, İstanbul geneline yayılması hedefleniyor. Proje kapsamında önümüzdeki aylarda gönüllülerin okuduğu basılı kitaplardan ve sesli kitaplardan oluşan bir “Cemil Meriç Gönüllüleri Merkezi” açılması planlanıyor. Görme engelliler kütüphanesi formatında hizmet verecek merkezde, görme engelli kitapseverlere gönüllüler kitap okuyacak, sesli kitaplarını takip edecekler ve kitaplarını okudukları yazarlarla bir araya gelecekler.
SİZ DE CEMİL MERİÇ GÖNÜLLÜSÜ OLABİLİRSİNİZ
“Cemil Meriç Gönüllüsü” olmak ve görme engelli kitapseverlere hem kitap okumak hem de sohbet etmek isteyenler, Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’ne bizzat başvurarak ya da 0 (212) 508 23 06 numaralı telefonu arayarak kayıt yaptırabilirler.