Eklenme tarihi 25 Şubat 2019
ABONE OLModern Tıpta Ruh Ve Beden Bütün Değil
Fikir Atölyesi'nde konuşan Gazeteci Yusuf Kaplan, modern tıbbın insanı beden ve ruhtan oluşan bir bütün olarak görmediğini söyledi.
Fikir Atölyesi’nde konuşan Gazeteci Yusuf Kaplan, modern tıbbın insanı beden ve ruhtan oluşan bir bütün olarak görmediğini söyledi.
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Fikir Atölyesi” programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Gazeteci Yusuf Kaplan programda, modernitenin problemlerini üzerinde taşıyan modern tıp hakkında bir konuşma yaptı.
Modern tıbbın hem avantajları hem de dezavantajları olduğunu söyleyen Kaplan, “Modern tıbbın bu kadar gelişmiş olmasına rağmen insana olan bakışında problem var. Modern tıp insanı bir bütün olarak görmüyor, yani insanın ruh ve bedenden oluştuğunu kabul etmiyor. Modern tıbba göre insan sadece bedenden oluşuyor. Bu bakış açısı kartezyen felsefenin kaçınılmaz olarak getirdiği bir şey. Kartezyen felsefenin kurucusu Descartes, hayvanları bir makine olarak tarif ediyor. Daha sonra Aydınlanma Çağı’nda insanı makine olarak tarif eden teoriler geliştiriliyor. Sonra ise insanı bir bütün olarak görmeyen, insanı ruh ve beden olarak değerlendirmeyen bilimler ortaya çıktı. Örnek olarak psikoloji kavramına baktığınızda biz Türkçe’ye ‘ruh bilimi’ diye çeviriyoruz; ama psikoloji biliminde ruh kavramı yok. Şimdi Batı’daki düşünürlerin bu fikri bence insanı kavrayamadıklarından ileri geliyor. Modern tıbbın problemlerinden birisi de işte bu; insanı beden ve ruhtan oluşan bir bütün olarak görmemesi” diye konuştu.
NEDENLE DEĞİL SONUÇLA İLGİLENİYOR
“Modern tıbbın ikinci problemi ise belirtilere dayalı bir tıp anlayışını gütmesi” diyen Kaplan, “Modern tıp nedenlerle ilgilenmiyor, sonuçla ilgileniyor. Bedenin neresinde sıkıntı varsa oraya yoğunlaşıyor, aynen bir makine gibi. Bu sıkıntının nedenleriyle ilgilenmiyor, nasıl ortaya çıktığıyla ilgilenmiyor, sadece oradaki sorunu gidermeye yönelik tedavi uyguluyor. Bunu sadece modern tıp konusunda değil, modernliğin kendisi için de söylemek mümkün. Sadece sonuçlardan yola çıkarak bir hikaye anlaşılmaz, modernlik bir yenilik değildir, modernlik köksüzlük demektir. Bu köksüzlüğü modern tıpta da görmek mümkün” ifadelerini kullandı.