Eklenme tarihi 1 Kasım 2011
ABONE OLMeme kanseri konferansı
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi” konferansında meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceği belirtildi.
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi” konferansında meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceği belirtildi.İstanbul Sağlık Müdürlüğü Esenler Toplum Sağlığı Merkezi tarafından meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekmek için Esenlerli kadınlara konferans verildi. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi” başlığı adı altında gerçekleşen konferansa çok sayıda kadın katıldı. Esenler Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Sevilay Bektaş’ın verdiği konferansta; meme kanseri hakkında bilinmesi gereken her şey mercek altına alındı. Barkovizyon gösterisi eşliğinde meme kanseri ile ilgili hazırladığı sunumu seminere katılan kadınlarla paylaşan Dr. Sevilay Bektaş, meme kanserinde risk faktörlerini anlatarak, özellikle 50 yaş ve üzerindeki kadınların meme kanserine yakalandıklarını belirtti. Doğurganlık yaşı, şişmanlık, yağlı beslenme, östrojen hormon tedavisi ve ailesinde meme kanseri hikâyesi olan kadınların başlıca risk faktörleri arasında olduğu anlatan Dr. Bektaş, “Risk faktörlerinin azaltılması için şişmanlığın azaltılması için yeterli ve dengeli beslenilmeli, alkol alınıyorsa bırakılmalı, hafif egzersizler yapılmalı, , sebze ve meyveler bol tüketilmeli” dedi. “Egzersiz yapmayı hayat anlayışınız haline getirin” diyen Dr. Bektaş, meme kanserinde erken tanı ve erken tedavinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve yaşam kalitesini arttırmak için erken tanı ve tedavinin gerekli olduğunu belirtti. Erken tanı yöntemlerini anlatarak konuşmasına devam eden Dr. Bektaş, kadının kendi kendine muayene etmesi, klinik muayene ve mamografi olmak üzere 3 türlü erken tanı yöntemini söyledi. Erken tanı yönteminde kadınların yaş grubuna göre yapmaları gerektiği uygulamaları da dile getiren Dr. Bektaş, 20 -40 yaş arasındaki kadınların her ay kendi kendine muayene etmesi ve 3 yılda 1 klinik muayenesi; 40 yaş üstü kadınların ise; her ay kendi kendine muayene ve her yıl 1 kez klinik muayenesini yaptırmaları gerektiğini söyledi.
Kendi kendinizi muayene edin
Kadınların kendi kendini muayene etmesi sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları da tek tek anlatan Dr. Bektaş, meme kanserinde en etkili aracın ellerin olduğunu vurgulayarak, “Bu beden bizlere verilen bir emanet. Bedeninizi ve kendinizi iyi tanıyın” dedi. Her ay yapılacak kendi kendine muayene yöntemiyle memede bir kitle veya olağan dışı bir sertliğin hissedilmesi durumunda acilen doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Bektaş, meme sağlığının göz ardı edilmemesinin önemli olduğunu belirtti. Meme kanserinde teşhis için önemli olan Mamografi yöntemine de dikkat çeken Bektaş, Mamografinin elle belirlenemeyen küçük kitlelerin bulunmasına yardımcı olan bir yöntem olduğunu söyledi. Her yaştaki kadının mamografi çektirmesinin doğru olmadığını ifade eden Bektaş, 40 yaş üstündeki kadınların mamografi çektirebileceğini kaydetti.
Hayatınızı sahiplenin
Meme kanserinde Kemoterapi, hormon tedavisi, cerrahi ve radyoterapi olmak üzere 4 türlü tedavi yönteminden bahseden Bektaş, seminere katılan kadınlara meme kanseri konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelerini ifade ederek, “Sizler bizim için çok kıymetlisiniz. Kendinizin değerini bilin. Kendinize sahip çıkın. Hayatınızı dinginleştirmek, sakinleştirmek sizin elinizde. Hayatı doya doya yaşamanız, hayatınızı sahiplenmeniz gerekiyor” sözleriyle konuşmasını tamamladı.