Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 14 Aralık 2012

ABONE OL

Medya Desteksiz Dönüşüm Zor

"Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu"nda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşümde medyanın önemine dikkat çekerek, “Bu kentsel dönüşüm yapılacaksa da medya tarafından yapılacak, yapılmayacaksa da medya tarafından yapılmayacak” dedi.

“Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu”nda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşümde medyanın önemine dikkat çekerek, “Bu kentsel dönüşüm yapılacaksa da medya tarafından yapılacak, yapılmayacaksa da medya tarafından yapılmayacak” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu” Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü’nde yapıldı. Sempozyumun açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra; Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Ali Çağatay, Gazeteciler Mahmut Övür ve Abbas Güçlü ile çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de uzun yıllar uygulanan yanlış şehirleşme politikaları yüzünden İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi birçok şehirde ciddi şehircilik ve kentsel dönüşüm problemleri yaşandığını aktardı. Bu problemlerin katlanarak arttığını ifade eden Bakan Bayraktar, son 10 yılda göreceli olarak gecekondu ve kaçak yapılaşmanın nispeten durduğunu dile getirdi. Bayraktar, 1999’da yaşanan Marmara depreminin ardından konut yapımına büyük bir ciddiyet geldiğini belirtti.

FIRSATÇILARI ELEMEMİZ LAZIM

Kentsel dönüşüm konusunun kendi bakanlığını çok ilgilendirdiğini belirten Erdoğan Bayraktar, “Türkiye’nin en önemli meselesi kentsel dönüşümdür. Bizim bunu anlatmamız, kabullendirmemiz, benimsetmemiz lazım. Gönüllülük boyutunu yakalamamız lazım. Vatandaşların rızasını almamız lazım” dedi. Bunu yaparken vatandaşları mağdur edebilecek açıkgözlülerin ayıklanması gerektiğini belirten Bayraktar, “Açık gözlüleri, fırsatçıları, kötü niyetlileri de elememiz lazım. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Biz 60 milyar dolara yakın parayı enerji ithalatına veriyoruz. Geliyoruz biz bunu bizim binalarımızda yüzde 45’in kullanıyoruz. Yüzde 45’in 40’ını savuruyoruz. 8 milyar -10 milyar dolar paramız havaya gidiyor” ifadelerini kullandı.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, toplantının amacının ortak aklı harekete geçirerek üye belediyelerin ihtiyaçlarına ve sorunlarına daha etkili çözüm üretmek, üye belediyelerin arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün vatandaşlar için keyfi değil mecburi bir eylem olduğunu aktaran Altepe, bu gerekliliğe vatandaşı inandırmanın önemine işaret etti. Demokrasilerde vatandaşa rağmen icraat yapmanın mümkün olmadığını aktaran Altepe, “Kentsel dönüşüm halkla bütünleşerek yapılmalı, eğitim ve tespitle ve oluşturulacak güçlü altyapıyla başlamalıyız. Daha sonra halkımız ikna ederek, inandırılarak, doğru faaliyetle, en önemlisi de örnek çalışmalarla kentsel dönüşüme inandırmalıyız” dedi.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de “Kentsel dönüşüm, esasen bir kent kurmak fikri ve eylemidir. Kentlerin sürekli kendilerini yeniledikleri, yapısal dönüşümlere uğradıkları göz önünde bulundurulursa, dönüşümün kentin kurucu unsurları, sembolleri, dili ve ruhu paralelinde gerçekleşmesi, değişimin kurucu değerlere göre yapılması önemsenmelidir. Bunun için güçlü bir siyasi irade, bilinçli bir kent vizyonu, geçmişi, günü ve geleceği bütünleştiren bir bakış gereklidir” diye konuştu.

HABER MERKEZLERİ DE GÖRÜŞLERİNİ AKTARDI

Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkkaya, Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Ali Çağatay, Gazeteciler Mahmut Övür ve Abbas Güçlü’nün konuştuğu ‘Kentsel Dönüşümün Halkla İlişkiler Süreci Nasıl Yönetilmeli?’ oturumunun ardından, Anadolu Ajansı Haber Müdürü Zeki Gümüş, İHA Haber Müdürü Oğuzhan Güven, Gazete Haber Türk Şikayet Hattı Koordinatörü Esra Boğazlıyan, Yeni Şafak İstihbarat Şefi Recep Yeter ve Haber Türk TV İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık’ın katıldığı oturumda ‘Haber Merkezlerinin Kentsel Dönüşüm Haberlerine Bakış Açıları’ masaya yatırıldı.

SON SÖZ BELEDİYE BAŞKANLARININ

Sempozyumda son olarak Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir konu ile ilgili görüşlerini aktardı.

GÖKSU: EN ÖNEMLİ AYAĞI

Son oturumda en ilgi çekici konuşmayı Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu yaptı. Göksu,  “Medya ve Halkla İlişkiler”in kentsel dönüşümün en önemli ayağı olduğunu vurguladıktan sonra, “Kanun çıkarırsınız, teknik hazırlığı yaparsınız, değiştirirsin. Bunlar hep insan eliyle olan şeyler. Ancak en önemlisi gönüllere girmektir, gönülleri kazanmaktır” dedi. Kentsel dönüşümün ulusal bir güvenlik meselesi olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Göksu, “Kentsel dönüşümün medya, yerel yönetimler ve halk ayağı var. Bunların en önemlisi medya ayağı. Bu kentsel dönüşüm yapılacaksa da medya tarafından yapılacak, yapılmayacaksa da medya tarafından yapılmayacak. Medya kötü örneklerden değil, iyi örneklerden hareket ederek kamuoyu oluşturmalı. Kentsel dönüşüm yüzsüzlerini de deşifre etmeli. Vatandaşın 4 dairesi var. (Bana 6 daire vereceksin) diyor. Nasıl vereceğiz? diye sorduğumuzda (Sen devletsin, nasıl verirsen ver) diyor. İşte bunlar kentsel dönüşüm yüzsüzleri” şeklinde konuştu.

VAN DEPREMİ MİLAT

Kentsel dönüşüm konusunda Van depreminin tarihi süreci başlattığını ve milat olduğunu kaydeden Göksu daha sonra özetle şunları söyledi: “Kentsel dönüşümün 3 ayrı parametresi var. Devlet aklı, siyasi akıl, toplumsal akıl. Devlet kanunu çıkardı. Bu tarafta sıkıntı yok. Siyasi akıl, Van depreminden sonra bir konsensüs oluşturdu. Fakat, 5-6 ay sonra bu dağıldı. Ak Partili belediyelere kentsel dönüşün üzerinden vurmaya çalışan bir siyasi zihniyet var. Üçüncüsü ise toplumsal akıl. Toplumsal akıl da medya ve halkla ilişkiler ile oluşacak. Burada medyamıza büyük bir sorumluluk düşüyor”. Aynı oturumda söz alan diğer belediye başkanları da, medyanın kentsel dönüşüm sürecinde aktif rol almasını istediler.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEOYU SEYRETMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Diğer Haberler