Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 12 Nisan 2019

ABONE OL

Kutadgu Bilig Belgeseli Seyirciyle Buluştu

UNESCO tarafından kabul edilen Kutadgu Bilig'in yazılışının 950. yılı münasebetiyle hazırlanan "Kutadgu Bilig" belgeselinin galası Esenler'de yapıldı.

UNESCO tarafından kabul edilen Kutadgu Bilig’in yazılışının 950. yılı münasebetiyle hazırlanan “Kutadgu Bilig” belgeselinin galası Esenler’de yapıldı.

Esenler Belediyesi 2016-2017 Kültür Sanat Sezonu’na, doğumunun 1000. yıldönümü nedeniyle Yusuf Has Hacip’in adını vermişti. “2019 UNESCO Kutadgu Bilig Yılı” ve Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig isimli eserini yazışının 950. yıl dönümü kapsamında destek verdiği “Kutadgu Bilig” belgeseli galasını yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen galaya Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan, Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, belgesel film ekibi ve çok sayıda sanatsever katıldı.

BELGESEL İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

Yönetmenliğini Kamil Koç’un üstlendiği, Türk yazı dilinin ilk siyasetnamesi olan Kutadgu Bilig’in yaşatılması ve yeni nesle tanıtılması amaçlanan belgesel, izleyenlerden tam not aldı. Ana sponsorluğunu Esenler Belediyesi’nin üstlendiği, Sinema Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkı verdiği projenin danışmanlığını, “Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu” kapsamında “Kutadgu Bilig Okumaları” programını da gerçekleştiren, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş yaptı. 2017 yılında Kırgızistan’da çekimleri başlayan belgeselde, Prof. Dr. İbrahim Taş, Dr. S. Kaçalın, Prof. Dr. Zuhal Ölmez, Yard. Doç. Dr. Özcan Tabaklar, Gökhan Yılmaz, Recep Yürümez ve Turgan Kocamehmedova’nın röportajları da yer alıyor.

BELGESEL 950 YIL ÖNCESİNİN RUHUNU YAŞATIYOR

Belgeseli aktarırken anlatım dili ve içeriğine odaklandıklarını söyleyen Yönetmen Kamil Koç, “Kutadgu Bilig, Kur’an harfleri etrafında nasıl bir millet olduğumuzu ortaya koyan ilk edebi metin. Belgeselin anlatısını kurarken zamanlar arası geçiş ile dün ve yarın arasında bugünü de ele almaya gayret ettik. Belgeselimizin ana karakteri olan Yusuf ile eserin müellifi Yusuf Has Hacip arasındaki özdeşlik ilişkisine ikinci bir katman kazandırarak, eserde bahsi geçen karakterler arasında da bir ilişki kurmaya çalıştık. Bu yaklaşım bize hem belgeselin şekil-içerik uyumunu, hem de 950 yıl evvelinde yazılmış edebi bir eserin ruh dünyasını günümüze, gençliğimize anlatım noktasında büyük kolaylık getirdi” dedi.

Diğer Haberler