Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 28 Ocak 2020

ABONE OL

Kur’an ve İlim Birbiriyle Çatışmaz

Esenler Merkez Camii’nde düzenlenen “Kur’an Sohbetleri”nde konuşan İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur'an ve ilmin birbiriyle çatışmadığını, çatışma denen şeyin, tefsircilerin veya bilim adamlarının hatasından kaynaklandığını söyledi.

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği “Kur’an Sohbetleri” programında, İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş Kur’an-ı Kerim’deki ayetleri anlamak ve surelerin bilinçli bir şekilde okunmasına yönelik bir sohbet gerçekleştirdi. Esenler Merkez Camii’nde düzenlenen programa cami cemaati büyük ilgi gösterdi.

 

Kur’an-ı Kerim’in ilk kelime diziminin “ba” harfiyle başladığını ve “sin” harfiyle bittiğini söyleyen Toptaş, “Bu iki harfi bir araya getirdiğimizde  ‘bes’ kelimesi ortaya çıkar. Arapçada ‘bes’ kelimesi ‘yeterli’ anlamındadır. Bu demek oluyor ki, Kur’an-ı Kerim kıyamete kadar neyi nasıl yapacağımız konusunda yeterli bir kitaptır.” şeklinde konuşarak,  Kuran’da harflerin anlamlarına dair açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Bakara suresi ‘Elif, lam, mim’ diye başlıyor. Kur’an’da toplam 28 sure harfle başlıyor. Dikkat edin, herhangi bir sure harflerle başlamışsa hemen ardından gelen ayet Kur’an’dan bahseder. Yani harflerle başlayan surelerin ilk ayetleri Kur’an’dan bahseder. Arapça, bu harflerden meydana gelir ama Kur’an’da harflerin kelimeye kelimelerin cümleye dönüşmesi Allah (c.c) tarafından olduğundan, Peygamber Efendimiz (S.a.v.) dâhil hiçbir insanın sözü Kur’an’ın bir ayetine veya bir suresine benzemez. “

 

BÜTÜN KİTAPLAR ALLAH’IN KELAM SIFATINDAN

Allah (c.c)’ın sıfatları öğretilirken, ‘kelam ve tekmil’ sıfatlarının birbirini tamamladığı için yan yana öğretildiğini aktaran Toptaş, “Bütün yaratılanlar, cennet, cehennem, yeryüzü ve gökyüzü Allah (c.c)’ın tekmil sıfatından yaratılmıştır. Yani Allah (c.c)  ‘Kün’ demiş, o ‘Kün feyekün’ oluvermiş. Hz. Adem’e indirilen sayfalardan Peygamber Efendimiz (S.a.v.)’e indirilen Kur’an-ı Kerim’e kadar bütün kitaplar ve sayfalar Allah’ın kelam sıfatındandır. Yani tabiat kanunlarını yaratan Allah (c.c), insana neyi ve nasıl yapacağını öğreten tabiat kanunlarını da kitabıyla birlikte indirmiştir.” dedi.

 

TABİAT VE ŞERİAT ÇATIŞMIYOR

Toptaş, Allah (c.c)’ın tabiat kanunlarıyla şeriat kanunlarının birbiriyle çatışmadığını söyleyerek,  “Kur’an ve ilim birbiriyle çatışmaz. Kur’an-ı indiren Allah (c.c)’tır, tabiatı yaratan da Allah (c.c)’tır. Bazen tefsircilerin yazdığı hatalardan dolayı ilim ve Kur’an çatışıyor. Bu çatışma ya tefsiri yapan adamın ya hatasıdır ya da bilim adamının hatasıdır. Yoksa Kur’an ve ilim birbiriyle çatışmaz.” açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler