Eklenme tarihi 18 Şubat 2016
ABONE OLKızı Ve Torunundan Gazanfer Özcan
Türk tiyatrosunun usta sanatçısı Gazanfer Özcan, vefatının 7. yılında Esenler'de anıldı. Özcan'ı; kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve oyuncu Ali Nuri Türkoğlu anlattı.
Türk tiyatrosunun usta sanatçısı Gazanfer Özcan, vefatının 7. yılında Esenler’de anıldı. Özcan’ı; kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve oyuncu Ali Nuri Türkoğlu anlattı.
Esenler Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün Kulis Tiyatro Dergisi ve hersanat.com’un katkılarıyla düzenlediği “Vefatı’nın 7. Yılında Gazanfer Özcan” paneli, Dr.Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
Program, Gazanfer Özcan’ın hayatını anlatan belgesel gösterimiyle başladı. Belgeselin ardından Gazeteci Yazar Gülcan Tezcan’ın yönetiminde düzenlenen panelde; Gazanfer Özcan’ın torunu Oyuncu Tarık Ündüz ve Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu konuştu.
TİYATRO KURMA CESARETİNİ GÖSTERDİ
Usta sanatçının torunu Tarık Ündüz, dedesinin Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nu kurmasıyla ilgili şunları aktardı:
“Dedemin Şehir Tiyatroları’na girmesinin O’nda çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. O zamanlar özel tiyatro kurmak çok cesaret isteyen bir işti. Bu kadar köklü ve bu kadar ustanın olduğu bir kurumdan çıkıp tek başına bir iş yapmak çok önemliydi. Hayalinin peşinden gitti. Şimdiki gençlerimiz cesarette bir problem yaşıyor.”
POLİTİKASIZ VE ARGOSUZ GÜLDÜRDÜ
Programda söz alan Gazanfer Özcan’ın kızı Fulya Ündüz ise babasının tiyatroculuk anlayışıyla ilgili, “Gazanfer Özcan’ın Gazanfer Özcan olma nedeni hiçbir oyununda politika yapmaması ve argo kelime kullanmamasıdır. Bu şekilde güldürmek çok zordur” diye konuştu.
HALKA, HALK TİYATROSUYLA VEFA GÖSTERDİ
Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, Gazanfer Özcan’ın halkla barışık tarzda tiyatro yaptığını söyleyerek, “Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatrosu ekolünden yetişen bazı oyuncular Halk Tiyatrosu dediğimiz tarzı küçümsedi. Devlet Tiyatrosu’nda Kral Lear’lar ve Hamlet’ler geziyor. Çok sahici değil. Doğrusunu yapanlar aslında Gazanfer ustalardı. Gazanfer usta gibi insanlar kendilerini oraya çıkaranın halk olduğunu ve halka borcu olduğunun farkında olanlar… Gazanfer usta aynı zamanda biz gibiydi ve sahiciydi” şeklinde konuştu.
SANATI SİYASALLAŞTIRMADI
Türkoğlu, Gazanfer Özcan’ın sanat ve siyaset ilişkisini nasıl konumlandırdığına dair şöyle konuştu:
“Politik görüşünden dolayı herhangi bir şey duymadım kendisinden. O sadece işini yaptı. Şu zamanda herkes fazla siyasallaştı. Herkes işinin dışında konuşmaya başladı. Sanatçının kayda değer bir görüşü varsa işinin içerisine koyarak takdim etmelidir. Ustalığı da bundan kaynaklanır. Günümüzde alanı olmadığı halde çıkıp slogan atanların enflasyonunu yaşıyoruz.”