Eklenme tarihi 2 Haziran 2014
ABONE OLKısa Filmin Ustası Esenler’deydi
"Sinemanın Kısa Hali" konusunda Esenlerli gençlerle söyleşi yapan Yönetmen Sinan Sertel, “Form ne kadar basit ise film o kadar derindir” dedi.
“Sinemanın Kısa Hali” konusunda Esenlerli gençlerle söyleşi yapan Yönetmen Sinan Sertel, “Form ne kadar basit ise film o kadar derindir” dedi.
Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV)’nin düzenlediği “Sinemanın Kısa Hali” konulu söyleşi programının bu haftaki konuğu Yönetmen Sinan Sertel oldu. ESEV Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye, Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ve sinemaseverler katıldı. Kısa filmler hakkında katılımcılara bilgi veren ve bu alanda pek çok ödül sahibi Yönetmen Sinan Sertel, çektiği “Adem’in Hikâyesi” ve “Gölge Oyunu” adlı kısa filmlerini katılımcılarla beraber izledi. Karşılıklı sohbet havasında geçen söyleşi, samimi bir ortamda gerçekleştirildi.
MENKIBELERLE ÇALIŞTIK
“Adem’in Hikâyesi” filminin her salonda farklı bir tepki aldığını belirten Sertel, “Filme kimileri çok gülerken kimilerini pek etkilemiyor. Ben de şaşırıyorum. Biz 1 yıl boyunca menkıbeler okuduk. Çıkış noktamız da ‘Menkıbelerin sinemadaki karşılığı nasıl olur?’ fikri oldu. Bu yüzden bir bakıma deneysel bir çalışma diyebiliriz, çünkü örneği yok. Menkıbeler üzerine çalışmak gerçekten farklı, çünkü hiç kazma vurulmamış bir alan” dedi.
TASAVVUF YAŞAYARAK ÖĞRENİLİR
Filmle ilgili “Din, diyanet ile alakası olmayan insanlar izleyince bir şeyler seziyorlar” diyen Sertel konuşmasına şöyle devam etti: “Batı’da şöyle bir tavır var; kamera çektiği şeyin gerçek olduğuna efektleriyle üçüncü boyutuyla inandırmaya çalışır ama bizde gerçeğe yaklaşama fikri o kadar baskın değil. Hakikat kavramı daha ön planda. Tasavvuf bir yerden duyup bilebileceğiniz bir şey değil yaşayarak öğrenmeniz gerekiyor. Bu yüzden çok başarılı bir yönetmen olsa bile bu işlere giremez.”
FİLM BENİ YANSITIYOR
Filmi çekerken oryantalist olmamaya çalıştığını ifade eden Sertel, “İçeriden biri gibi bakmaya çalıştım. Filmin anlaşılması için bir alt yapının gerekliğini kabul ediyorum ama bu film beni yansıtıyor. Filmi yaparken bu kaygıyı taşımıyorum. Eleştirmek herkes için kolay ama yerine alternatif koyalım dendiğinde kimsenin sesi çıkmıyor. Çağı yakalamaya çalıştım çünkü izleyiciyi yakalamak istiyorum” dedi.
BASİT OLAN DERİNDİR
Basit formatla film çekmekten yana olduğunu söyleyen Sertel, “Farklı bir format kullanma imkanım olsaydı da yine bu basit formatı seçerdim. Bizim formlar basit çünkü. Ben izleyiciyi anlattığım hikâyeye yönlendirmek istiyorum. Form basit olunca anlamak istediğiniz şey kaybolmuyor. Form ne kadar basit ise film o kadar derindir” diye cevapladı.
Söyleşinin ardından Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, Yönetmen Sinan Sertel’e bir tablo hediye etti.