Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 14 Haziran 2011

ABONE OL

Keneler kâbusunuz olmasın

Esenler Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Nuh Mehmet Şahin, İstanbul’da kenelerle ilgili telaş edilecek bir durum olmadığına dikkat çekerek, “Kene ısırığına maruz kalan kişi en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli” dedi.

Esenler

Esenler Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Nuh Mehmet Şahin, İstanbul’da kenelerle ilgili telaş edilecek bir durum olmadığına dikkat çekerek, “Kene ısırığına maruz kalan kişi en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli” dedi. Esenler Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” seminerinde vatandaşlar, kenelere karşı nasıl müdahale edecekleri konusunda bilgilendirildi. Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminere Esenler Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Salih Kaptan Öner ve çok sayıda vatandaş katıldı. Esenler Toplum Sağlığı Merkezi’nden Dr. Nuh Mehmet Şahin’in verdiği seminerde,  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın ne olduğu, bulaşma yolları, belirtileri, korunma yolları ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konusu anlatıldı. Hastalığın sindirim yoluyla değil, tükürük, gözyaşı ve kan gibi vücut sıvılarıyla da bulaşabileceğini vurgulayan Şahin, ateş, kusma, titreme, yaygın kas hastalıkları, baş ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlayarak ölüme kadar neden olabileceğini belirtti. Son yıllarda daha sık duyulmaya başlayan ve yaz dönemlerinde artış gösteren kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmadığına dikkat çeken Şahin, hastalığın belirtilerine uygun şekilde destek ve ilaç tedavisi uygulanması gerektiğini söyledi.

Keneden korunmanın ipuçları

Şahin, İstanbul’daki  kene durumuna da dikkat çekerek, “Telaşa düşülecek bir durum yok” dedi. “Kene ısırığına maruz kalan kişi en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli” diyen Şahin, özellikle kenelerin yaygın olabileceği yerlerde dikkat edilmesi ve bu tür ortamlarda neler yapılması  konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Barkavizyon gösterisi eşliğinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunma yollarını anlatan Şahin, yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:-Su kenarları ve otlak alanlar gibi kenelerin yoğun olarak bulunabileceği yerlere gidildiğinde vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı, mümkünse çizme kullanılmalı. – Eve gelindiğinde, vücut kontrol edilmeli. – Keneler vücuttan uzaklaştırılırken bir cımbız yardımıyla deriye yapıştığı noktadan tutulmalı ve çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkartılmalıdır. Keneler elle kopartılmamalı ve patlatılmamalı.- Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalı.* İnsanların veya hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına eldiven giyilmeden temas edilmemeli.

Ekosistem insan eliyle çöktü

Akıcı üslubuyla katılımcıların dikkatle dinlediği Şahin, seminerde vatandaşlardan gelen soruları da yanıtlayarak doğru bilinen yanlışları anlattı. Bir vatandaşın, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı, 1990lı yıllarda yokken, neden 2000li yıllarda ortaya çıktı?” şeklindeki sorusuna cevap veren Şahin, doğada harika bir ekosistem olduğunu; ancak bu sistemin bir bölümünün insan eliyle çöktüğünü söyledi. Şahin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının özellikle Kuş Gribi hastalığının ortaya çıkmasından sonra yaygınlaştığını vurguladı.

Diğer Haberler