Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 15 Nisan 2019

ABONE OL

Kendini Tanımayan Allah’ı Da Tanıyamaz

"Siyaset ve Ahlâk Okumaları"nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, "İslamiyet'te insanın kendi kendini tanıması dini bir vazifedir. İnsan kendini tanımazsa Allah'ı da tanıyamaz " dedi.

“Siyaset ve Ahlâk Okumaları”nda konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “İslamiyet’te insanın kendi kendini tanıması dini bir vazifedir. İnsan kendini tanımazsa Allah’ı da tanıyamaz ” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Şeyh Edebali Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Siyaset ve Ahlâk Okumaları”nın son programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda konuşan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, insanın ne olduğu sorusuna farklı inanış ve disiplinlerin verdiği cevaplar üzerine sohbet etti.

İNSANIN TANIMI MEDENİYETLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

“İnsan nedir?” sorusunun insanlık tarihinin başından beri tartışılan ve hala net bir cevabının bulunamadığını söyleyen Şentürk, “Bu soruyu cevap aradığınızda görüyorsunuz ki herkes farklı düşünüyor. Allah, insanı kendi varlığının bilincinde olan bir hüviyette yaratmış. Kendi üzerine düşünebiliyor, kendi varlığını biliyor. Başka varlıkların var olduğunun bilincinde. İnsan nedir, sorusuna her felsefi ekol, medeniyet ve din farklı cevap veriyor. Örneğin; materyalistlere göre insan, sadece bedenden ibarettir. Hiçbir manevi tarafı yoktur. İdealistlere göre ise; beden önemli değildir. Önemli olan insanın ruhudur. Hıristiyanlara göre insan bu dünyaya kirli olarak gelir. Hindulara göre ise; ruhlar ölmez ve sürekli gelişime uğrar. Tüm bunlar insanın ne olduğuna dair dünyada birbirinden farklı anlayışların var olduğunun göstergeleridir” dedi.

İNSANIN KENDİNİ TANIMASI DİNİ VAZİFESİDİR

İslamiyet’te insanın kendini tanımasının dini bir vazife olduğuna dikkat çeken Şentürk, “İnsan kendini tanımazsa Allah’ı da tanıyamaz. Alimlerimiz ‘Kendini bilen Rabbini bilir’ der. Bazılarımız bunu hadis zannediyor. Bu aslında alimlerin bir sözüdür. Müslümanlıktan önce de alimler bu konuya dikkat çekmişler. Kainat hakkında düşünmesine bile gerek kalmadan insan sadece kendi varlığı üzerine düşününce, kendi varlığındaki ahengi, düzeni idrak edince, bunun bir yaratıcısının olması gerektiğini düşünür. Allah’ın varlığını keşfeder ve marifetullaha erer. İnsanın kendi kendini tanıması insanın bir vazifesidir. Kuran-ı Kerim ve hadisler bize kim olduğumuzu tanıtmak için verilmiştir. Bu hayattaki misyonumuzun, vazifemizin ne olduğunu bize anlatmak için Allah-u Teala peygamberlerini göndermiştir. Çünkü insanın rolü, vazifeleri açık ve net değildir. İnsanın bunları aklı ile keşfetmesi ve iradesiyle uygulaması lazım. İşte bu da insanı diğer canlılardan farklı kılan şeydir ” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler