Eklenme tarihi 27 Şubat 2012

Karlığa: Batıya İslam’ı Doğru Anlatamadık

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen “Esenler Buluşmaları”nın bu haftaki konuğu, “İslamofobi” konusuyla Prof. Dr. Bekir Karlığa oldu. Karlığa, İslamofobi’nin oluşmasında (İslam düşmanlığı) Batı’ya İslam’ı doğru anlatamamamızın da etkisi olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen  “Esenler Buluşmaları”nın bu haftaki konuğu, “İslamofobi” konusuyla Prof. Dr. Bekir Karlığa oldu. Karlığa, İslamofobi’nin  (İslam düşmanlığı) oluşmasında Batı’ya İslam’ı doğru anlatamamamızın da etkisi olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği Esenler Buluşması’nın bu yılki üçüncü konuğu İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Bekir Karlığa oldu. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Esenler  Buluşmaları’nda konuşan Karlığa, son yıllarda dünyada süratle yayılan İslam düşmanlığı (İslamofobi) hakkında bilgi verdi. Konferansa Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, bazı birim müdürleri ve Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve çok sayıda davetli katıldı.

Fobiler insanların bilgisizlerinden çıkar

İnsanlığın medeniyet yolculuğunun olağanüstü görüntüler eşliğinde anlatıldığı “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeselinden kesitler sunarak konferansına başlayan Karlığa, hobi ve fobi kelimelerinin ne anlama geldiğini anlatarak İslamofobi konusuna giriş yaptı.

Fobilerin, insanların bilgisizliklerinden dolayı ortaya çıktığını ve bundan dolayı düşmanlıkların olup savaşların çıktığını anlatan Karlığa, “Bugün sizlere İslamofobi’den söz edeceğim. İnsanların ortak katkılarıyla oluşmuş olan evrensel kümelerin yumaklandığı medeniyetimizin geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak istiyorum” dedi.

İslam’ı insanlara anlatamadık.

İslamofobi’nin temelinde yatan fobilerin aslında bilgisizlik, çözümsüzlük, üretimsizlik ve karşı bir görüş oluşturamamaktan kaynaklı olduğunu anlatan Karlığa, önyargıların çoğunlukla insanların gerçeğe dayandıramadığı, kulaktan dolma şeyler sonucu oluştuğunu söyledi. Karlığa, bugün dünyada var olan İslam karşıtlığının İslam’ın gerçek şekliyle yani Allah ve Resul’ün anlattığı şekliyle insanlara anlatılmamış olması ya da insanların hakkıyla bunu anlamamış olmasından dolayı oluştuğunu vurguladı. Son 300 yılda İslamla ilgili bilgilerin insanlığa ulaştırılabilecek düzeyde ve bütünlükte anlatılmadığını söyleyen Karlığa, iletişim vasıtalarının çokluğu ve gelişmişliğinden kaynaklı etkenlerden dolayı dünyada İslamla ilgili yayılan yanlış bilgilerin arttığına dikkati çekti. Fobilerin kendiliğinden oluşuyor gibi görülmesinin doğru olmadığını anlatarak sözlerine devam eden Karlığa, “Fobilerin oluşmasını sağlayan zümreler var. Bu işleri yönlendiren, yöneten ve bu durumlarda çıkar sağlamaya çalışan kitleler var” dedi.

Prof. Dr. Bekir Karlığa, konferans sonunda İslamofobi ile ilgili katılımcıların sorularını da yanıtladı. Konferans sonunda Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat hediye, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert de Karlığa’ya çiçek takdim etti.