Eklenme tarihi 2 Aralık 2012
ABONE OLKanaatin Zenginliğini Yaşayın
Gönül Sohbetleri’nde konuşan Doç. Dr. Mustafa Karataş, İslam’da ticaret ahlâkını anlattı ve dinleyenlere, “Şükreden insan mutludur, kanaat etmeyen ise her zaman fakirdir” tavsiyesinde bulundu.
Gönül Sohbetleri’nde konuşan Doç. Dr. Mustafa Karataş, İslam’da ticaret ahlâkını anlattı ve dinleyenlere, “Şükreden insan mutludur, kanaat etmeyen ise her zaman fakirdir” tavsiyesinde bulundu. Gönül Sohbetleri’nde konuşan Doç. Dr. Mustafa Karataş dinleyenlere, “Kul hakkını en çok içinde barındıran konu” dediği İslam’da ticaret ahlâkını anlattı ve “Şükreden insan mutludur, kanaat etmeyen ise her zaman fakirdir” tavsiyesinde bulundu. Esenler Belediyesi tarafından, Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda her hafta Cuma günleri farklı bir konuğun dinleyenlerin gönül dünyasını aydınlattığı Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Doç. Dr. Mustafa Karataş’tı. Okunan ilahilerin ardından başlayan programa hanım dinleyicilerin yoğun bir ilgisi vardı. Konuşmasına dürüst bir insanın ticarette hile yapmayacağını belirterek başlayan Karataş, hile yapan insanlardan bu yaptıklarının mahşer günü de, bugün de hesabının sorulacağını ve bu anlamda bir malın kusurunun da gizlenmemesi gerektiğini söyledi.
“Faiz ve tefecilik kâr getirmez” diyen Karataş, faizin değil, helal ticaretin kişinin varlığını artıracağını kaydetti. Rüşvetin haram olduğuna da değinen Karataş, “Rüşvet haramdır ve rüşvet alan da, veren de günah işler” dedi. Bir iğne çalmanın milyonlar çalmak gibi haram olduğunu söyleyen Karataş, rızkın zaten bize geldiğini ve yalan, dolan, hırsızlık, haram gibi yollara girilmesinin yanlış olduğunun altını çizerek şunları söyledi:“Rızkı gönderen Allah’tır. Allah’a güvenir ve şüphe etmezsek Allah bize daha çok verir. Şükreden insan mutludur, kanaat etmeyen ise her zaman fakirdir. Dünyalık konularda yani mal mülk konularında aşağı, ahret konularında ise yukarıya bakacağız.”BORCUNUZA SADIK KALINKarataş, İslam tarihinden ve günümüzden örneklerle Allah’a dua ederken samimi olmanın önemini anlattığı hikâyelerden sonra, insanların paranın esiri olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Paranın ve menfaatin kulu olmayalım, Allah’ın kulu olalım” dedi. Peygamber efendimizin, “Kim birisinin önünde sırf zengin olduğu için eğilirse, dininin yarısı gider” hadis-i şerifini hatırlatarak konuşmasına devam eden Karataş, “Şükreden bir zengin, isyan eden fakirden hayırlıdır” dedi. İslam’da ticaret ahlâkının nasıl olması gerektiğiyle ilgili olarak, sözün senet olduğunu ve borca sadık kalınması gerektiğini vurgulayan Karataş, “Bugün alacaklılar arayıp verdiği borcun durumunu soruyor ama borçlular arayıp sormuyor, bunlar Müslüman ahlâkı olamaz” diye konuştu. Eskilerin kul hakkına çok önem verdiğini hatırlatan Karataş, işçinin alın teri kurumadan ücretinin ödenmesi gerektiğini söyledi.
DÜKKÂNINIZI ERKENDEN AÇINEn kıymetli sermayenin itibar, en büyük zenginliğin ise kanaat olduğunu kaydeden Karataş, günümüz tüccarlarıyla ilgili olarak da, “Tüccarlar erkenden, rızkın dağıtıldığı saatte kalkıp dükkânlarını besmeleyle açmalı ki, rızıkları bol olsun” dedi. İş arayan insanlara da bir hatırlatmada bulunan Karataş, rızkını arayan insana işin çok olduğunu ve şikâyet edilmediği sürece en alttan başlayıp en üst noktaya kadar gelinebileceğini söyledi. Rızkın paylaştıkça çoğaldığını ve esas rızkı verenin ise Allah olduğunu belirten Karataş, sohbetinin ardından dinleyenlerden gelen soruları cevapladı ve dualar eşliğinde programını sonlandırdı.