Eklenme tarihi 27 Kasım 2014
ABONE OLKadınlar Zulmü Anlattı
Mısır, Suriye ve Bosna Hersek'te savaşın ortasında kalan kadınların yaşadığı acılar, haksızlıklar ve savaşın kirli yüzü Esenler'de düzenlenen "Savaşta Kadın Olmak" paneliyle gözler önüne serildi.
Mısır, Suriye ve Bosna Hersek’te savaşın ortasında kalan kadınların yaşadığı acılar, haksızlıklar ve savaşın kirli yüzü Esenler’de düzenlenen “Savaşta Kadın Olmak” paneliyle gözler önüne serildi.
Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, savaşın ortasında kalan kadınların hayatlarına ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla “Savaşta Kadın Olmak” konulu bir panel düzenledi. Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, AK Parti Esenler İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem İnat, bazı Belediye Meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
Gazeteci – Yazar Demet Tezcan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Suriyeli Aktivist İman Bedir,Mısırlı Doç. Dr. Menar Ebulhasan, Eğitimci Yazar Ayşe Müzeyyen ve Gazeteci Tülay Gökçimen Mısır, Suriye ve Bosna Hersek’te yaşanan insanlık dramını gözler önüne serdiler.
SIRF MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN…
Savaşın ortasında kalan kadınların yaşadığı zorlukların anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından başlayan programda ilk konuşmayı Eğitimci Yazar Ayşe Müzeyyen yaptı. Bosnalı Müslümanların acılarından söz eden Müzeyyen, “Bosna Savaşı’nda resmi kayıtlara göre 315 bin kişi öldürüldü. Bunların 35 bini çocuktu. Aynı savaşta 50 bin Boşnak kadını kayboldu ve tecavüze uğradı. Onlar Balkanlar’da var olan Müslüman kimliğinin dönüştürülmesi için tecavüze uğradı” dedi.
1 ANNEMİ KAYBETTİM 100 ANNE BULDUM
Suriyeli Aktivist İman Bedir de ülkesinde yaşanan savaşı ve kadınların acılarını gözler önüne serdi. “Suriye’de savaş değil katliam var” diyen Bedir, “Savaşta iki taraf da güçlü olur ama benim ülkemde böyle bir durum yok. Suriye’de 40 – 50 senedir zulüm, işkence her şeyi gördüm” şeklinde konuştu. Türk insanının kendilerinin yaralarına merhem olduğunu belirten Bedir, “30 sene sessiz kaldık. Ben 22 sene annemi göremedim. 1 annemi kaybettim ama burada 100 anne buldum. 1992 yılında geldiğim İstanbul’da Türk insanı bize ensarlık yaptı” dedi.
1 YILDA 75 KADIN ŞEHİT
Programda konuşan Mısırlı Doç. Dr. Menar Ebulhasan da Mısır’daki Tahrir ve Rabia Meydanı’nda verilen mücadeleyi ve sonrasında yaşananları anlattı. Ebulhasan, “Kahire’de darbeden sonra 30’dan fazla kadın tutuklandı, 50’den fazlası kayboldu. 1 yılda 75 kadın şehit verdik ve 20’den fazla kadın da tecavüze uğradı” dedi.
KADINLARIN “HAYKIRIŞI”NI ANLATTI
Suriye’deki zulmü kadınların gözünden anlatan “Haykırış” belgeseli de programda katılımcılara izletildi. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni Tülay Gökçimen, görev için gittiği Suriye’de kadınların ve çocukların yaşadığı zorlukları dile getirdi. Gökçimen, “Suriye’de bizim bildiğimiz 14 bin kadın, 15 bin de çocuk öldürüldü ve 4 bin kadın hapishanede işkence görüyor. Suriye bu anlamda ne yazık ki zindanlarıyla bilinir. 11 bin çocuk da bu zindanlarda işkence görüyor” dedi.
KURABİYELER ARAKAN’A UMUT OLACAK
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’te Arakanlı mazlumların yetim çocuklar için açacağı Esma Biltaci Yetimhanesi için panel salonu girişinde bir de kermes düzenlendi. Kermes’te Esenler Belediyesi Aile Yaşam ve Danışma Merkezi’nde (ESAYDAM) Filistinli çocuklara yardım için yapılan kurabiyeler de Arakanlı yetim çocuklara umut olması için satışa sunuldu.
BİR TUĞLA DA SEN KOY
Esma Biltaci Yetimhanesi’nin açılmasına katkı sağlamak ve bir tuğla koymak isteyen vatandaşlar, tüm operatörlerden ” Esma Biltaci Yetimhanesi” yazıp 3072’ye SMS atarak 5 lira bağışta bulunabilirler.