Eklenme tarihi 1 Mart 2012
ABONE OLKadın İstihdamına Kademeli Çözüm
İşveren ve çalışan kadının güvenliğini esas alan mesleki eğitim modeli ve istihdam projesi (KADEME) ilk mezunlarını verdi. Son 24 ay içinde bin 551 kadını istihdam eden Esenler Belediyesi, şimdi de KADEME projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarına kavuşan toplam 60 kadını, eğitim gördükleri alanlara göre istihdam edecek.
İşveren ve çalışan kadının güvenliğini esas alan mesleki eğitim modeli ve istihdam projesi (KADEME) ilk mezunlarını verdi. Son 24 ay içinde bin 551 kadını istihdam eden Esenler Belediyesi, şimdi de KADEME projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarına kavuşan toplam 60 kadını, eğitim gördükleri alanlara göre istihdam edecek.
Esenler Belediyesi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün toplumsal yaşamın her alanında güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen işveren ve çalışan kadının güvenliğini esas alan mesleki eğitim modeli ve istihdam projesi kapsamında Çocuk Bakımı, Evde ve Ofiste Yardımcı Kadın ve Hasta / Yaşlı Refakatçiliği alanlarında eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerler sertifika almaya hak kazandı.
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen sertifika törenine; AK Parti Milletvekili Türkan Dağoğlu, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları, Esenler Milli Eğitim Müdürü Halim Karakaya, İstanbul Kalkınma Ajansı KADEME Projesi sorumlularından Gökhan Çapa, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özlem Topal, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, AK Parti Esenler Kadın Kolları Başkanı Rumeysa Semiz ile sertifika almaya hak kazanan kursiyer kadınlar ve vatandaşlar katıldı. KADEME Projesinin tanıtım filminin gösteriminin ardından törende ilk konuşmayı yapan projenin sorumlusu Sare Aydın, proje hakkında bilgi verdi.
“Kadına şiddete son” demekle olmuyor Törende konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise; kadınların bir statü kazanması anlamında atılmış çok önemli bir adımını başlangıcını yaptıklarını söyledi. Kadın istihdamının sadece Türkiye’nin değil, dünyadaki birçok ülkenin üzerinde durduğu bir konu olduğunu belirten Göksu, günümüz şartlarında kadınını istihdamı konusunda herkisin üstüne düşen sorumlulukları olduğunu söyledi. “Bir toplumda kadın tebessüm ediyorsa, o toplum tebessüm eden toplumdur” diyen Göksu, kadının stresli olduğu toplumların stresli ve problemli bir toplum haline geldiğini belirtti. Esenler’de kadın istihdamıyla ilgili yapılan KADEME projesi hakkında bilgi veren Göksu, proje kapsamında ilçede bin 225 hanede yaklaşık bin 500 kadınla tek tek görüşmeler yapıldığını ve kadın envanterinin çıkartıldığını belirtti. Göksu, araştırma sonrasında iş isteyen kadınlarla işçi arayanları buluşturmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.
KADEME projesinin sürdürülebilir bir proje olacağını anlatan Göksu, Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM)’nde KADEME’nin sürdürüleceğini söyledi. Son 2 yıl içinde ESKAM’da istihdam edilen kadın sayısının bin 551 olduğunu kaydeden Göksu, KADEME projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan 60 kadının da istihdam edileceğini belirterek, “ Onurlu nesilleri onurlu kadınlarımız yetiştirecek” dedi. Son dönemlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen kadına şiddet olaylarına da dikkat çeken Göksu, “Kadına şiddete son, eyvallah. Her türlü insana şiddete son. Ama (kadına şiddete son) demekle, bağırarak olmuyor. Nasıl oluyor? Bu kadınımıza bu toplumun öteki olmadığını anlatarak, onun bu toplumda öteki değil, bu toplumun öznesi, mimarı olduğunu ona anlatarak ve ona bu topluda gerekli statüyü vererek bunu yapabilirsiniz” diye konuştu. Kadınların şiddet kelimesiyle yan yana gelmesini istemediklerini belirten Göksu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bizim toplumumuzda kadın ve şiddet kelimesi yan yana gelemez. Bizim toplumumuzda kadın hanımefendidir. Kadın kendinsin ayakları altına Cennet verilen bir insandır. Şiddeti sona erdirmek istiyorsanız, ortaya iş koyacaksınız, ona ekmek vereceksiniz, iş vereceklesiniz, eğiteceksiniz,. Meslek sahibi yapacaksınız, bu toplumun asli unsuru olduğunu kadınınıza hissettireceksiniz. Bugün biz yürüttüğümüz KADEME projesiyle bunu yapmayı başardık. Esenler’de hiçbir kadınımız sahipsiz değil, hiçbir kadınımız korunmasız değil. Çünkü her kadınımızın yanında belediyesi var, akrabası var, komşusu var, dostları var. Onun dışında Türkiye’nin artık bir sosyal devleti var”.
Sığınma evlerine ihtiyacınız olmasınGöksu’nun ardından konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu da kadınların yüzü güldüğü zaman ailenin yüzünün güleceğini, aile mutlu olduğunda da toplumun mutlu olacağını belirtti. Kaymakam Madenoğlu’nun konuşmasının ardından tören, AK Parti Milletvekili Türkan Dağoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Milletvekili Dağoğlu, kadın istihdamında eğitimin önemine vurgu yaptı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü hatırlatan Dağoğlu, “Sizler bugün bu sertifikaları alarak Dünya Kadınlar Günü’nü hak ediyor ve kutluyorsunuz” dedi. Türkiye’de kadına şiddet olaylarının arttığına dikkat çekerek konuşmasına devam eden Dağoğlu, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve hukuk devleti olması nedeniyle şiddet olaylarının ortaya çıktığını ve medyada daha çok yer aldığını belirtti. Kadınların ekonomik durumunun güçlenmesi gerektiğini söyleyen Dağoğlu, kadının ekonomik anlamda ayakta durabilmesi için iş hayatına atılmasının önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’de kadınların Sığınma Evlerine gerek duymaması gerektiğini söyleyen Dağoğlu, “Kendi hakkınızı koruyacaksınız. Sığınma evlerine ihtiyacınız olmasın. Siz kendi ayaklarınız üstünde rahatlıkla durabilirsiniz” şeklinde kadınlara tavsiyeler verdi. Dağoğlu’nun konuşmasının ardından tören, sertifikaların verilmesiyle devam etti. KADEME projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan toplam 60 kursiyere sertifikaları dağıtıldı. Heyecanlı ve sevinçli oldukları gözlenen ve sertifikalarını aldıktan sonra kendilerine mikrofon uzatılan kursiyerler, eğitim boyunca çok faydalı bilgiler edindiklerini belirttiler ve bu imkanı kendilerine sağlayanlara teşekkür ettiler.