Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 4 Mayıs 2012

ABONE OL

Kadim Kültürler Baskıya Direniyor

90’lı yılların protest rockçılarından Yaşar Kurt Esenler Sanat Evi (ESEV)’inin düzenlediği söyleşide sevenleriyle bir araya geldi. Kurt, günümüzde kadim kültürlerin baskıya direndiğini söyledi

90’lı yılların protest rockçılarından Yaşar Kurt Esenler Sanat Evi (ESEV)’inin düzenlediği söyleşide sevenleriyle bir araya geldi. Kurt, günümüzde kadim kültürlerin baskıya direndiğini söyledi.

Esenler’de hizmete açıldığı günden bu yana müzik ile ilgili çok sayıda ünlü sanatçıyı ağırlayan Esenler Sanat Evi’nin (ESEV) bu haftaki konuğu Türk müziğinin sevilen sanatçılarından Yaşar Kurt oldu. Müzikle ilgili ESEV’li kursiyerlere tavsiyeler veren Yaşar Kurt, müziğin sanal, havada oluşan elle tutulmayan bir sesler bütünü olduğunu söyleyerek müziksiz bir hayatın düşünülemeyeceğini söyledi. 80’li yılların başında müziğe başladığını kaydeden Kurt, ozanları kendine örnek aldığını ve Cem Karaca’yı çok sevdiğini belirtti.

ENSTRÜMANTEL YOK OLACAK

Ozan mantığının günümüz dünyasında yok olmaya başladığını söyleyen ünlü müzisyen, yeni bir dünya kurulduğunu ve eski dünya olan Ortadoğu’nun yok edildiğini iddia ederek, “Dünya olarak bunun sancısını çekiyoruz” dedi.  Enstrümantallerin giderek yok olacağını da belirten Kurt, akustik kaydın da giderek kaybolduğunu, kadim kültürlerin gelen baskıya karşı direndiğini söyledi.

Kurtalan Ekspresi, Edip Akbayram, Moğallar, Vedat Sakman, İlhan Şeşen gibi müziği duayenleri ile çalıştığını söyleyen ünlü müzisyen yeni müzisyenlerin eski değerlerden çok uzak kaldığını sözlerine ekledi.

Etnik sazlara ve etnik müzisyenlere ilgisi olduğunu da belirten Yaşar Kurt yerel yöresel müziğin çok zengin bir kültür olduğunu ve 80 ihtilali ile bir karşı çıkış başladığını gelinen noktada ise yeniden hak ettiği yeri kazanmaya başladığının altını çizdi.

AMERİKA İMAJI NASIL YIKILDI

Kafasındaki Amerika imajını bir Amerikan polisi tarafından yıkıldığını belirten Kurt, hiç bir ülke sınırında böylesi bir sıcak bir muamele görmediğini belirtirken Times Meydanı’nın abartıldığı gibi şaşaalı bir yanının bulunmadığını, Amerika’nın korkunç bir çalışma temposunun üzerinde durduğunu söyledi. Kurt, kültürler arasında ayrım yapmanın doğru olmadığını, bu zenginliğin insanlığa katkısı olduğunu da söyledi.

JOHANN SEBASTİAN BACH SİVASLI

Dünyaca ünlü Alman klasik müzik bestecisi Johann Sebastian Bach’ın aslında Sivaslı olduğunu da kaydeden ünlü sanatçı, Sivas’tan müthiş ozanların çıkmasının tesadüfi olmadığını belirtti. Kürtçe şarkıların da seslendirildiği söyleşide kursiyerler, müzik ile ilgili merak ettikleri her konuda sorular sorma fırsatı da buldu.

Diğer Haberler