Eklenme tarihi 11 Nisan 2012
ABONE OLİnsanlık İlk Kitaba Kur’anla Kavuştu
Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen İslam Medeniyeti’nde Kitap, Kültür ve Kütüphane konulu konferansta konuşan Millet Kütüphanesi Emekli Müdürü M. Serhan Tayşi, dünya tarihinde ilk defa rafta duran kitabın Kur’an-ı Kerim’le ortaya çıktığını söyledi.
Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen İslam Medeniyeti’nde Kitap, Kültür ve Kütüphane konulu konferansta konuşan Millet Kütüphanesi Emekli Müdürü M. Serhan Tayşi, dünya tarihinde ilk defa rafta duran kitabın Kur’an-ı Kerim’le ortaya çıktığını söyledi.
Esenler Belediyesi Kütüphane Haftası münasebetiyle İslam Medeniyetinde Kitap, Kültür ve Kütüphane konulu bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye Gazeteci Yazar Ali Ural ve Millet Kütüphanesi emekli Müdürü M. Serhan Tayşi katıldı. Esenler Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Esenlerli vatandaş ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, öğrencilerin okuduğu İstiklal Marşı ile başladı. Öğrencilerin kitap ve kütüphane üzerine hazırladıkları, skeç ve yarışmalarla devam eden programda daha sonra söz büyüklere verildi.
Mushaf’ın mucidi Müslümanlar
Söyleşide, ilk söz alan Millet Kütüphanesi emekli Müdürü M. Serhan Tayşi, İslam Medeniyetinde Kitap, Kültür ve Kütüphane konularına geçmeden kitabın ne anlama geldiğini bilmenin önemli olduğunu vurgulayarak, kitabın anlamına ve nasıl ortaya çıktığına dair konuklara bilgiler verdi. Kitaba geçişin; peygamberimize inen vahiylerin ceylan derisi üzerine yazılarak muhafaza edilmesi ve sonrasında kitap yani Kur’an-ı Kerim haline getirilmesiyle başladığını açıklayan Tayşi, Mushaf’ın mucidinin Müslümanlar olduğunu ifade ederek, “Yazılmış ilk Kur’an-ı Kerim Hz. Ebu Bekir’in emriyle iki kalın sayfa arasına kâğıtlar yapıştırılarak sayfaların onun içine dikilmesiyle oluşturulmuştur” dedi. Bu sayede dünya tarihinde ilk defa rafta duran kitabın ortaya çıktığını söyleyen Tayşi, bunun üzerine araştırmaların başladığını ve kapağıyla, kullanılan kâğıt v.s. ile her kitabın kendine ait bir kimliğinin oluştuğunu açıkladı.
Ural: Okumanın hakkını verin
Öğrenciler, Tayşi’nin dilinden dinledikleri kitabın ilk defa oluşturulmasından günümüze kadar geçen gelişim sürecini dinledikkten sonra kitap ve kütüphane hakkında konuşan Gazeteci Yazar Ali Ural’a da aynı dikkat ve ilgiyle kulak verdi. Söyleşiye katılan öğrencilere okumanın öneminden bahseden ve onlara öğütler veren Ural, “Maksat sadece okur gibi yapmak değil, okumanın hakkını vermektir. Yoksa binlerce kitap okusanız da tek bir kitap okumamış gibi boş kalırsınız. O yüzden çok sayıda kitap okumak hüner değil. Okuduğu kitabı anlamak, içselleştirmek, onu kendine ait kılmak hünerdir” diyerek kitabı okumakla birlikte anlamak için düşünmenin de gerekliliğini, kitabı anlamak için birçok defa okumak gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı. Program, en çok kitap okuyan ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere plaket takdiminin ardından sona erdi.