Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 2 Kasım 2018

ABONE OL

İnsanın Her Parçası Ayrı Bir Sanattır

Esenler'de düzenlenen "İnsan ve Sanat Dersleri" seminerinde konuşan Yazar ve karikatürist Demirhan Kadıoğlu, "İnsanın her santimetresi, her bir parçası bir sanattır. Üzerimizde taşıdığımız bu sanatın kıymetini bilmemiz gerekir" dedi.

Esenler’de düzenlenen “İnsan ve Sanat Dersleri” seminerinde konuşan Yazar ve karikatürist Demirhan Kadıoğlu, “İnsanın her santimetresi, her bir parçası bir sanattır. Üzerimizde taşıdığımız bu sanatın kıymetini bilmemiz gerekir” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Şeyh Edebali Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak düzenlediği “İnsan ve Sanat Dersleri” semineri İstanbul Ticaret Odası Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleşti. Yazar ve karikatürist Demirhan Kadıoğlu’nun sanat ve karikatür üzerine konuşma yaptığı seminere öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

İNSAN YERYÜZÜNÜN HALİFESİDİR

‘İnsan’ın başlı başına bir sanat olduğunu söyleyen Kadıoğlu, sanatçıların anatomi dersi çalışırken insanın her yönüne bakarak çizim yaptıklarını ve ortaya bir sanat çıkardıklarını anlatarak şunları kaydetti:

“İnsanın her santimetresi bir sanattır. Üzerimizde taşıdığımız bu sanatın kıymetini bilmemiz gerekir çünkü insan eşrefi mahlukat olarak yaratılmıştır. Yani insan yeryüzünün halifesi olarak yaratılmıştır. O yüzden önce kendi değerimizi ve kendi sanatımızın değerini bilerek başkalarına kıymet verebiliriz. ‘İnsan nedir?’ diye sorarsanız, anlatılması muazzam bir şeydir. İki dakikaya sığdıramam ama sanat denildiğinde tanım yapabilirim. Sanat; estetiktir, güzelliktir, bakış açınızı değiştirmektir. Aslında sanat her şeydir. Sanat insandır, insan sanattır. İç içe girmiş gibi görünen bu kavramların farkına varmalıyız.”

KARİKATÜR RESMİN ABARTILMIŞ HALİDİR

Karikatürün insanın komik ve abartılı hali olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Karika kelimesi dilimize İtalyancadan geçmiştir. Karikatür bizim sanatımıza Sultan Abdülhamid döneminde girmiştir. Cumhuriyet öncesi karikatür anlayışımız çok zengindi. Cumhuriyet döneminde kısmen kesintiye uğramış olsa da, devrin idarecilerini övmek maksadıyla karikatürler çizildi. Yakın Cumhuriyet döneminde modern karikatüristler türemiştir. Mizah sokakta akımıyla, birlikte 1970’ler sonrası günümüz karikatürcüleri ortaya çıktı. Karikatürün dört çeşidi vardır; siyasi, mizahi, komedi ve bilgi içerikli karikatür. Karikatürler önceden yazısızdı, daha sonra balon esprili karikatürler ortaya çıktı ve böylece mizah daha fazla ilerledi. Karikatür bir resim değildir ama resmin abartılmış halidir” diye konuştu.

Diğer Haberler