Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 26 Mart 2021

ABONE OL

‘HAFIZ-I KÜTÜB’ SENCER ANILDI

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye’nin ilk milli kütüphanesi Kütüphane-i Umummi-i Osmani’nin ikinci müdürü, ‘hafız-ı kütüb’ İsmail Saib Sencer’i vefatının 81. Yılında 43 yıl görev yaptığı Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde andı. Etkinlik, Esenler Belediyesi Şehir Ekranı TV iş birliği ile izleyiciyle buluştu.

Türkiye’nin ilk milli kütüphanesi Kütüphane-i Umummi-i Osmani’nin ikinci müdürü, ‘hafız-ı kütüb’ İsmail Saib Sencer’in vefat yıl dönümü dolayısıyla anlamlı bir etkinlikle anıldı. Kütüphane-i Umumi-i Osmani, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde gerçekleşen anma etkinliğinin moderatörlüğünü yazar Beşir Ayvazoğlu üstlendi. Etkinliğe Sencer’le ilgili yeni bilgileri gün ışığına çıkaran Şaban Özdemir, Mustafa Koç, Müslüm Yılmaz ve Sencer’in erkek kardeşinin torunu Esma SaebAfandi katıldı.

 

MUHTEŞEM BİR HAFIZASI VAR

 

İsmail Saib Sencer’in İslami ilimler konusunda dünya çapında uzman bir âlim olduğunu söyleyen Beşir Ayvazoğlu, “Sencer’in öyle bir hafızası var ki biri herhangi bir konuda bir şey araştırdığında ‘Şu kütüphanedeki şu numaralı kitapta aradığınız konuda malumat vardır’ diyebiliyordu. Kendisi eser yazmamıştır ama O’nun yardımıyla yazılmış pek çok eser vardır” şeklinde konuştu.

 

Etkinliğe katılan Şaban Özdemir, İsmail Saib Sencer ile yapılmış iki mülakat hakkında şunları aktardı:

 

“Mülakatların ilki Yeni Hayat dergisinin 15 Ağustos 1936 tarihli sayısında Selahaddin Güngör tarafından yapılan ‘Beyazıt Kütüphanesi’nde Bir Saat: 500 Bin Lira Kıymetindeki Kitap’. İkincisi ise iki ay sonra dönemin en önemli röportajcılarından Feridun Kandemir’in 5 Ekim 1936 tarihli ‘Kitap Okumuyoruz’ başlıklı röportajı.”

 

BİLGİLER KİTAPLAŞTIRILACAK

 

Sencer’in erkek kardeşinin torunu Esma SaebAfandi ise ailesinin soy ismini hafız-ı kütübden aldığını vurgulayarak “Hakkında maalesef şifahi bilgilerimiz var. Saib Sencer, erkek kardeşi olan dedemin ilim yapmasını sağlamış. Hukuk eğitimi almış dedem. Şapka kanunu sırasında Suriye’ye giden dedem, babamdan önce olan ve vefat eden iki oğluna da İsmail ismini koymuştur” diye konuştu.

 

Etkinliğe katılan ve Sencer ile ilgili yeni bilgileri gün yüzüne çıkaran araştırmalar, önümüzdeki günlerde Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarafından ayrıntılı bir şekilde kitaplaştırılarak okura sunulacak.

Diğer Haberler