Eklenme tarihi 17 Ocak 2013
ABONE OLGüvenlik Sizsiniz
Bilişim konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak amacıyla Esenler Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde, İnternet Bankacılığı’nda dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Bilişim konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak amacıyla Esenler Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde, İnternet Bankacılığı’nda dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı. Esenler Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü, Bilişim Güvenliği Seminerler Dizisi projesi kapsamında ikinci seminerini gerçekleştirdi. Türkiye İş Bankası ile ortaklaşa düzenlenen seminerde “İnternet Bankacılığında Bilgi Güvenliği” konusu mercek altına alındı. Esenler Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşen seminere; Esenler Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Bağdatlı, ilçede faaliyet gösteren okullarda eğitim gören öğrenciler ile belediye personelleri katıldı. Programa katılan herkese içerisinde not defteri, kalem ve flash belleğin yer aldığı bir çantanın hediye edilmesinin ardından başlayan seminerde Türkiye İş Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Birimi’nde görevli Mehmet Ali Özdoğan ve Safiye Sütlüdere “Güvenlik Sizsiniz” başlığı altında sunumlar yaparak internet bankacılığında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdiler. KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYINİnternetin günümüzün vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyen Türkiye İş Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Birimi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özdoğan, sosyal mühendislik, oltalama (phishing) ve zararlı yazılımlar konusunda bilgi verdi. Sosyal Mühendisliğini, bir takım süreçlerdeki açıklardan faydalanarak bir takım güvenlik süreçlerinin aşılması şeklinde tanımlayan Özdoğan, bu yöntemin kimlik hırsızlığında ve sosyal ağlarda kullanıldığını söyledi. Bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Özdoğan, “Sosyal mühendisliğe karşı önlem almak için, kişisel bilgilerinizi 3. kişiler ile paylaşmayın. Tanımadığınız kişilere para aktarmayın. Kişisel bilgilerinizi kolay erişilebilir yerlere bırakmayın. Şüpheli durumları banka personeli veya emniyet görevlileriyle paylaşın” dedi.
Diğer bir dolandırıcılık yöntemi olan Oltalama hakkında da uyarılarda bulunan Özdoğan, bu yöntemle dolandırıcıların hedef gördükleri insanların banka bilgilerini ele geçirdiklerini söyledi. Sahte internet sitelerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Özdoğan, bankaların internet sitesine giriş yaparken, adres çubuğuna bankanın adresinin girilmesinin gerekli olduğunu belirtti. “Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın” diyen Özdoğan, gelen e-postalarda yer alan gönderilen bir link varsa, o linki tıklamadan önce imleci linkin üzerine sürerek adresin kontrol edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Özdoğan, kendilerini banka görevlisi olarak tanıtan kişilere karşı da dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Zararlı yazılımlar hakkında da bilgi veren Özdoğan, önlem olarak neler yapılabileceği konusunda da tavsiyeler vererek şöyle konuştu:“Güncel ve lisanslı işletim sistemleri ve anti virüs programları kullanın. Özellikle Facebook duvarını tarayan anti virüs programlarını tercih edin. E- posta eklerine dikkat edin. Dosya ve uygulama indirirken dikkat edin.” KULLANIMA KAPATTIRIN
Seminerde, Kart Güvenliği konusunda bilinmesi gereken noktalara dikkat çeken Türkiye İş Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Birimi Uzmanı Safiye Sütlüdere ise; kart sıkıştırma, kart kopyalama, güvenli şifre, biyokimlik, iş cep hakkında bilgi verdi. Banka kartlarının sıkışması durumunda herkesi dikkatli olmaya çağıran Sütlüdere, “ Kartınız sıkışırsa hemen kartınızı kullanıma kapattırın. Yardım etmeyi teklif edenlere karşı dikkatli olun” dedi. Güvenli şifre edinilmesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Sütlüdere, daha güvenli bankacılık işlemleri için parmak damar tanıma teknolojisiyle çalışan Biyokimlik uygulaması hakkında bilgi verdi. İnsanın yaşamı boyunca parmak damar yapısının değişime uğramadığını, her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğunu söyleyen Sütlüdere, böylece, müşterilerin kopyalanamaz bir şifreyi her an üstlerinde güvenle taşıyabileceklerini söyledi.
“Güvenlik zincirindeki en zayıf halka insandır” diyen Sütlüdere, kart bilgilerinin ve kişisel bilgilerin herkesle paylaşılmaması konusunda uyarıda bulundu. Sütlüdere’nin konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruların da cevaplandırılmasıyla program sona erdi.