Eklenme tarihi 14 Mart 2012
ABONE OLGıda İşletmecilerine Eğitim
Esenler İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki gıda işletmecilerinin bilgilendirilmesine yönelik esnaf toplantıları başlattı. İlk toplantıda konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, tüm esnafı kurallara uymaya davet etti.
Esenler İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçedeki gıda işletmecilerinin bilgilendirilmesine yönelik esnaf toplantıları başlattı. İlk toplantıda konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, tüm esnafı kurallara uymaya davet etti.
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantılarının açılışında bir ilk konuşmayı Esenler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turgut Şişman yaptı. Şişman, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Buna bağlı olarak hazırlanan yönetmelikler konusunda esnafımızı bilgilendireceğiz” dedi.
Esenler Birleşik Esnaf Sanatkârları Odası Başkan Vekili Şükrü Şahin de yaptığı kısa konuşmada, esnafın zaman zaman haksız yere ceza yediklerinden şikayet ettiğini ancak, bu tür eğitim toplantılarına katılmadığını kaydederek, “Esenler’de gıda işi ile uğraşan 1600 civarında esnafımız var. Ancak bu eğitim toplantısına ilgi göstermediklerini görüyoruz. Dolaysıyla esnafımızın şikayet etme hakkı yok” diyerek kendilerine bağlı esnaflara sitem etti.
İstanbul Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kaygusuz da yaptığı konuşmada, devletin sadece yasa uygulayıcı olmadığını, aynı zamanda yönlendirici ve bilgi verici de olduğunu hatırlatarak, “Bugün de yönlendirici ve bilgi verici görevimizi yerine getiriyoruz. Yeni kanun Güvenilir Gıda mefhumunu ön palana çıkardı” dedi. Kaygusuz, kanun hakkında özet bilgi verdikten sonra, “Güvenilir gıdanın sunumu için çalışıyoruz” dedi.
Ne yiyip içtiğimiz bilmemiz gerekiyor
Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya ise esnafa dönük bu tür eğitim çalışmalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Gerçekten vatandaş hangi eti yediği, hangi ayranı, hangi sütü içtiğini bilmeli” dedi.
Gıda zehirlenmelerinde dünyada ön sıralarda olduğumuza inandığını söyleyen Çetinkaya, bu konuda esas görevin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün uhdesinde olmasına rağmen belediye olarak da bir dizi çalışma yürüttüklerini aktardı. Çetinkaya, gönüllülük esasına dayalı ESHİP (Esenlik Hijyen) projesi hakkında bilgi verdi ve, “Kendi belirlediğimiz hijyen şartlarına azami özeni gösteren esnafımıza sertifika ve bayrak veriyoruz. Ve bunları 6 ayda bir yeniden kontrol ediyoruz. Sertifikayı aldığındaki şartlar bozulmuşsa sertifikayı geri alıyoruz. Proje başladığından bu yana 37 esnafımıza ESHİP Sertifikası verdik. Sonradan hijyen koşulları değiştiği için 3 tanesinden geri aldık” şeklinde konuştu.
Toplantıda son konuşma Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu yaptı. Bilmeden bir şey yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Nazım Madenoğlu, İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaklaşık 1.5 yıl önce kurulduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Müdürlüğün görevinin sadece ceza yazmaktan ibaretmiş gibi bir algı oluştu. Aslında böyle bir anlayış yok. Ceza yazmak değil, esnafımızın ceza alacakları ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz. İşte hem bu algıyı kırmak, hem de esnafımızı bilgilendirmek için bu eğitim çalışmalarını başlattık” dedi
Vicdanımız sızlayarak ceza kesiyoruz
Esnafın aldığı bilgilerle ceza almaktan kurtulacaklarına inandığını söyleyen Madenoğlu, “Kurallı bir toplum olarak yaşamak zorundayız. Kurallı toplum olursak orada başarı artar. Bizim size ceza yazma gibi bir niyetimiz yok. Eksiğiniz, yanlışınız varsa ceza yazmak zorundayız. Yazmazsak kanun bizi sorumlu tutuyor. Hatta şöyle bir örnek vereyim. Bir esnafımız, Tekel ruhsatı olmadan sigara satıyor. Ekiplerimiz de 30 paket sigara yakalıyor. 5 TL.’den eder 150 TL. Cezası ne kadar biliyor musunuz? 6 bin TL. Bunu Ankara’ya sorduk. Mecburen 6 bin TL. ceza keseceksiniz dediler. Biz de vicdanımız sızlaya sızlaya o cezayı kestik” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Gıda Mühendisi Mustafa Çakmak, fırıncılar ve pastane mamulleri üretim ve satış işletmecilerine eğitim verdi. 16 Mart’a kadar devam edecek eğitimlerde et ve et ürünleri satış işletmecileri ile süt ve süt ürünleri satış işletmecilerine, gıda satış işletmecileri ile toplu tüketim işletmecilerine bilgilendirme eğitimleri verilecek. .