Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 29 Ocak 2015

ABONE OL

Gelin İstanbul’a Sahip Çıkalım

İstanbul Dersleri'nde konuşan Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, "İstanbul Roma'ya ve Bizans'a başkentlik yaptı. Birçok etnik gruba ev sahipliği yaptı. Bu şehir bizim. Gelin, bu şehre sahip çıkalım" dedi.

İstanbul Dersleri’nde konuşan Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, “İstanbul Roma’ya ve Bizans’a başkentlik yaptı. Birçok etnik gruba ev sahipliği yaptı. Bu şehir bizim. Gelin, bu şehre sahip çıkalım” dedi.

Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün düzenlediği İstanbul Dersleri’nde Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, Esenlerliler ile “İstanbul’dan Renkler, Çizgiler ve Sesler” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, Kentsel Tasarım Müdürü Sezayi Köse de katıldı.

MEDİNE VE İSTANBUL KARDEŞTİR

Medine’nin kardeş şehri İstanbul üzerine konuşan Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, “Hz. Peygamber (S.A.V.) fetih hadisiyle İstanbul ve Medine’yi kardeş şehir olarak ilan etmiştir. Resulullâh’ın hilâfet sembolü olan Hırka-i Saadet ve Hırka-i Şerifleri ile Mukaddes Emanetler İstanbul’dadır. Balkanlar, İstanbul’un ileri karakoludur. İstanbul ise Ortadoğu’nun ileri karakoludur. Balkanlar düşerse İstanbul zorlanır, İstanbul düşerse Ortadoğu zorlanır” diye konuştu.

BU ŞEHRE SAHİP ÇIKALIM

Bulunduğumuz coğrafyada Roma Devleti ile İstanbul’un çok önemli 2 medeniyet olduğunu aktaran Bağlan, “İstanbul Roma’ya ve Bizans’a başkentlik yaptı. Birçok etnik gruba ev sahipliği yaptı. Bu şehir bizim. Gelin, bu şehre sahip çıkalım” dedi. İstanbul’daki tarihi mekanların ders niteliğinde incelenebileceğini belirten Bağlan, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte İstanbul’da topoğrafya bozulmaya başladı. Buna dikkat edelim, şehrin özünü korumamız gerekir” dedi.

BAŞLANGIÇ MERİDYENİ AYASOFYA’YDI

Kendi öz değerlerimize ve uygulamalarımıza sahip çıkmamız gerektiğini anlatan Bağlan, “Osmanlı Devleti 1932 yılına kadar Ayasofya’yı başlangıç meridyeni olarak kabul edip yüzyıllarca bütün hesaplamalarında kullandı. Günümüzde ise coğrafi konum ve saatlerin belirlenmesinde Londra’daki Greenwich semti başlangıç meridyeni olarak kullanılıyor. Osmanlı, bunu başarmıştı” şeklinde konuştu.

MEDENİYETLER FARKLIDIR

Medeniyetler arasında farklar olduğunu da hatırlatan Bağlan, “Bizim şehirleşmemiz camilerle, Batı’nın şehirleşmesi ise meydanlarla olmuştur” dedi. Bağlan, programda İstanbul’u anlatan sinevizyon gösterimi üzerinden de dinleyenlere bu kadim şehri anlattı.

Diğer Haberler