Öneri ve Talep Formu

Eklenme tarihi 29 Mayıs 2011

ABONE OL

Fetihle ufkumuz genişledi

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Esenler Buluşmaları’nın son konuğu araştırmacı- yazar Mustafa Armağan, İstanbul’un fethi ile Osmanlı’nın ufkunun genişlediğini söyledi.

Esenler

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Esenler Buluşmaları’nın son konuğu araştırmacı- yazar Mustafa Armağan, İstanbul’un fethi ile Osmanlı’nın ufkunun genişlediğini söyledi.

Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen buluşmaya çok sayıda vatandaş katıldı. Saatler öncesinden salonu dolduran vatandaşlar, araştırmacı- yazar Armağan’ı dikkatle dinledi. İstanbul’un fethiyle ilgili doğru zannedilen yanlışlara dikkat çeken Armağan, Fatih Sultan Mehmet’in çok genç yaşta İstanbul’u fethettiğini vurgulayarak,  “Hala o yaşta birinin bu fethi gerçekleştirebileceğine inanmıyoruz. Hiç 21 yaşında bir Fatih resmi gördünüz mü? İstanbul’un fethinde Fatih’i kendi dünyamıza tercüme etmeye çalışıyorsunuz” dedi. İstanbul’un fethi’nin Hicri takvime göre 857 yılında fethedildiğini söyleyen Armağan,  “İstanbul’u fethetmek Müslümanlara nasip oldu” dedi. İstanbul’un fethinde gemilerin karadan yürütüldüğüne dikkat çeken Armağan, yabancı kaynaklardan edindiği harita ve resimleri göstererek, “İstanbul’un fethi sırasında gemilerin karadan yürütüldüğünün doğru olmadığını söyleyenler var. Oysa yerli ve yabancı kaynakların hepsi bu olayı doğruluyor” dedi. İstanbul’un çok yönlü bir kuşatmaya maruz kaldığını anlatan Armağan, Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u fethetmek için acele ettiğini de vurguladı.

Fetihle Osmanlı’nın ufku genişledi

İstanbul’un fethinin 29 Mayıs 1453 tarihinde bitmediğini, asıl o gün fetihin başladığını söyleyen Armağan, İstanbul’un fethiyle birlikte Osmanlı ufkunun birden bire genişlediğini kaydetti. Eğitime çok büyük önem veren dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a Orta Asya, İran, Hindistan ve Mısır’dan Müslüman âlimler ile filozof ve bilginleri davet ettiğini, Ali Kuşçu ile ressam Bellini’yi İstanbul’da buluşturduğunu söyledi. İstanbul’un fethiyle birlikte Osmanlı Devleti’nin ufkunun birden bire genişlediğini anlatan Armağan, “Doğu – Batı kültürünün etkileşimiyle Arap, Fars ve Türk medeniyetlerinin sentezini yapacak olan Osmanlı’nın 2. doğumu İstanbul’da gerçekleşti” dedi. Osmanlı Devletinin yeni bir Devlet haline geldiğini söyleyen Armağan, “İstanbul’un fethi küçük cihattır” dedi.

 

Fetih, büyük cihadın başlangıcı

“İstanbul, büyük cihada başlangıç için fethedildi” diyen Armağan, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra insanları eğitime, bilime, kültür, sanata teşvik etmek için yaptığı hizmetleri anlattı. Dünyanın karanlık bir dönemi yaşadığı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’dan pozitif bilimlerin yanı sıra dini ve akli ilimleri de dünyaya yaymak için çalışmalar yaptığını belirten Armağan, “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un kapısını açtı. İstanbul’un fethini, 9 asır öncesini 5-6 asır sonrasına yansıtan bir prizma gibi düşünerek İstanbul’un dünyanın merkezine oturtacak bir çalışmanın başlangıcı olarak düşünmek gerekiyor” dedi.

İstanbul, büyük düşünmeyi öğretiyor

İstanbul’un fethinin dünya ve Türkiye tarihi açısından önemine de dikkat çeken Armağan, Doğu ve  Batı ile  Kuzey ve Güney’in odaklandığı İstanbul’un stratejik açıdan önemli bir konumda olduğunu söyledi. “İstanbul’da yaşamak büyük düşünmenin başlangıcıdır” diyen Armağan, İstanbul’un insana büyük düşünmeyi öğreten bir şehir olduğunu belirtti. Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olan İstanbul’un stratejik önemini tarihten bu yana hep koruduğunu söyleyen Armağan, İstanbul’un 50–100 sene önceki İstanbul olmadığını vurgulayarak, “İstanbul ve Türkiye 50-100 sene önceki gibi değil.  Artık çok farklı.  Bir yerlere doğru geliyoruz. Çok kolumuz kanadımız kırıldı; ama bu milletin özü kurumadı. Bu öz, memleketi kurtardı” dedi. Armağan, konuşmasının ardından dinleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.

 

Diğer Haberler